dinsdag 6 december 2016

Het weer in ons land

Voor hen die elders op de wereld leven en/of wonen, even over het weer hier in ons kikkerlandje. Het weer is nogal kwakkelend. Je kunt er niet op rekenen. Ik zou bijna denken dat het weer ook door onze regering geregeld wordt : onbetrouwbaar dus. De winter zet niet echt in. Het zijn telkens plaagstootjes met nachtvorst (goed voor de spruitjes en de boerenkool) en lage temperaturen overdag. Daarna stijgt de temperatuur weer wat en wordt het bewolkt en regenachtig. Ik vind dat vriezend weer geen enkel probleem. De zon schijnt volop en dat is vele malen beter dan bewolkt, regenachtig weer. Van dat laatste weertype wordt het Nederlandse volk chagrijnig. Ja, ja, veel Nederlanders klagen over het weer. Alsof ze net in het landje zijn komen wonen. Je moest eens weten hoe vaak ik gereageerd heb met : "Hallo, welkom in Nederland". Op CuraƧao heb ik nooit iemand van de lokale bevolking horen klagen over het weer daar. Wel de Makamba's (Nederlanders).
Ook tijdens vakanties kom ik Nederlandse klagers tegen. En altijd maar over het weer. In Winterswijk wilde een kampeerder zijn geld terug, omdat het was gaan regenen! Hij stond boos bij de receptie schaamteloos te klagen over de nattigheid. Meneer had namelijk een zonnige plek gereserveerd. De keren dat de zon scheen was het ook niet goed, hoor. Meneer was zo'n typisch notoire klager. Als er niets te klagen viel, begon ie daarover te klagen.
Als ik een gesprekje met een onbekend iemand begin, dan gaat het zeker niet over het weer. De meeste gesprekken beginnen namelijk over het weer : op straat, in winkels, bij de kapper, de Hema enz. Zelfs in menige kroeg klinkt het : "Zo, ben je er weer?" Altijd maar dat weer over het weer. Weer.