dinsdag 6 december 2016

Waar komt u vandaan?

gado gado
Als niet blanke Nederlander krijg ik die vraag soms gesteld. Ik begrijp best wel wat men bedoelt, maar vanuit mijn pedagogische en humoristische inslag geef ik een ander antwoord. Dan zeg ik "ik ben net bij Blokker geweest" of "ik ben net van het toilet". Ik wacht daarna rustig af op een herformulering van de vraag. Soms blijft het bij een zenuwachtig lachje, Vaak resulteert dat in "Ja, maar ik bedoel uw achtergrond".
Natuurlijk krijg ik ook te maken met vooroordelen. Leuke en vervelende. Een leuke is bijvoorbeeld de vraag : "Kunt u wel wennen aan de kou hier?" of  "U spreekt erg goed Nederlands". Een minder leuke is "De meeste zwartjes hebben niet gestudeerd" (na mijn antwoord over mijn opleidingen) of "U heeft vast geen geld" (twee keer ik nieuwe leaseauto's wilde bestellen en later toen we een ander huis wilden kopen). Ergens weet ik best wel dat er een zeker spanningsveld bestaat tussen de niet blanke Nederlanders en de rest. Toch heb ik al die confrontaties als incidenten afgedaan. Ik heb immers zoveel andere, normale, aardige mensen ontmoet.
hutspot á la mamma
Als ik over mijn achtergrond vertel, dan vind ik dat nog steeds lastig. Ik ben niet opgevoed met verhalen over het verre Indië. Alsof ik het moet hebben over iets wat ik niet heb ervaren. Ik spreek geen woord Maleis of Bahasa. Ik ben een geboren en getogen en gekleurde Leiderdorper, die ook geen woord Leids mocht praten. Tussen de weilanden en koeien opgegroeid met tussendoor een uitstapje naar Curaçao. Mijn achtergrond manifesteert zich in het uiterlijk, mijn instelling en het eten in het weekend. Of de sambal bij de stamppot. Al is het Indische eten al heel lang niet enkel voorbehouden aan Indo's. Nee, daar lusten de andere Nederlanders wel pap van. Ik drink thee, omdat ik van koffie wakker lig. Ik ben ook niet erg benieuwd naar wat zich in het huidige Indonesië afspeelt. Die interesse beweegt zich op hetzelfde niveau als die van andere (Aziatische) landen. Soms vraag ik mezelf ook af : "Waar kom ik eigenlijk vandaan?" Het antwoord : "Ik ben tussen wal en schip hier aan land gekropen", tussen de hutspot en gado gado verzeild geraakt. Helemaal niet verkeerd dus.