donderdag 1 december 2016

Achterremmen doen

Vandaag heb ik de achterremmen van de Ducato gecontroleerd en schoongemaakt. Natuurlijk in de heerlijk verwarmde loods. De originele schaarkrik kreeg de wagen met gemak omhoog. Als zekerheid heb ik de hydraulische potkrik onder de achteras geplaatst. Want daar heb ik die potkrikken o.a. voor gekocht. Aan de andere kant van de auto heb ik keggen tegen de wielen geplaatst, zodat de wagen vooruit, noch achteruit kan rollen. En natuurlijk stond de bus in z'n versnelling, want de handrem moest los blijven.
Na het wiel verwijderd te hebben (5 bouten), kon ik de remtrommel losschroeven. De trommel zit met twee kleinere bouten gezekerd op de remplaat.
Toen ik de trommel had verwijderd zag ik een flinke hoop stof liggen. Ik zag ook dat de remvoering nogal dun was. Ik heb de rem met een gewone borstel schoongemaakt. Ik zorgde er wel voor om geen wolken stof van de remvoering in mijn neusgaten te krijgen. Vroegah (zei de oude), blies ik zo'n remtrommel schoon met perslucht. Maar dat bleek niet slim. Zelfs gevaarlijk. De (asbest)stofdeeltjes vlogen de lucht in om vervolgens ingeademd te worden. Met een zachte borstel dus. Inmiddels had ik het zo warm, dat ik mijn vest maar uittrok. Wel een wat raar gezicht om in een wit t-shirt onder een wagen te liggen. Maar ja, gelukkig is er Omo, een wasmachine en altijd weer iemand die ervoor zorgt dat het shirt weer wit wordt.
Ik heb de beide remschoenen en de trommel aan de binnenzijde licht geschuurd. De buitenkant van de trommel was een bonk roest. Dat heb ik met een staalborstel verwijderd. Daarna heb ik de trommel aan de buitenkant met een antiroestmiddel annex grondverf behandeld. Natuurlijk zonder de binnenkant van de trommel te 'besmetten' met dat spul. Terwijl de trommel op de werkbank lag te drogen heb ik hier en daar de onderkant van de bus nog met antiroest behandeld. Ik kon er nu gemakkelijk bij, dus... Daarna heb ik de remtrommel en het wiel weer gemonteerd. In het voorjaar moeten de remschoenen vervangen worden. Da's zeker. Na het opruimen en aanvegen van de vloer ben ik weer huiswaarts gegaan. Met een tevreden gevoel.