maandag 5 december 2016

Als door een trechter

Ze moeten bij mij geen lang verhaal afsteken. Dan raak ik de draad kwijt. In kernachtige bewoording iets mij vertellen, kan ik het beste volgen. De kans is anders zeer groot, dat wat mij verteld wordt het ene oor in en het andere weer uit gaat. Het is net als met het deelnemen in het drukke verkeer : als er te veel op me afkomt, dan loopt mijn indrukken-en-woorden-trechter snel over. Vandaar de pauzes. Misschien ben ik alsnog autistisch geworden. Wie zal het zeggen?
Geregeld vertel ik over mijn handicap als ik in gesprek ga of ben met iemand, die mij niet kent of dat niet weet. Maar niet iedereen staat daarvoor open. Sommigen vinden dat ik dan over mezelf praat. Dat ik egoïstisch of asociaal ben. Terwijl ik juist helemaal geen 'ikke' figuur ben. Als ik in zo'n waterval van woorden me beperk tot : "Sorry, ik kan je niet meer volgen", dan leidt dat soms tot geïrriteerde reacties. Alsof er van mijn kant sprake zou zijn van opzet. Alsof de spreker wartaal uitslaat.
Ik vind het al zelf vaak lastig genoeg om ondanks mijn handicaps (paniekaanvallen, doofheid en niet veel indrukken en/of woorden kunnen verwerken), toch mee te blijven doen in het sociale leven. Toch ben ik wel weer op een feest aanwezig geweest en heb ik in het donker gereden. Weer een paar drempels genomen. Nee, ik wil me er niet bij neerleggen. Dus moet ik zelf ook rekening houden dat het gewone leven ook doorgaat en dat niet iedereen rekening houdt / hoeft te houden met mijn beperkingen.
Zelf zou ik niet gauw tegen iemand in een rolstoel zeggen : "Hé, schiet eens even op!" Zo'n stoel is voor bijna iedereen zichtbaar en zegt genoeg. Maar misschien heb ik het zelf wel een keer tegen iemand gezegd, die op dat moment figuurlijk de weg kwijt was. We kunnen nu eenmaal niet in elkaars hoofd kijken.
Misschien moet ik een speciale button of speld dragen. Speciaal voor mensen met een 'afwijking'. Haha! Geen gek idee, lijkt me. Het liefst met een grappige tekst. Of in de vorm van een symbool. Een vreemd iets dat bij iedereen de vraag oproept : wat zou dat betekenen? Dan leg ik ze vrolijk uit wat dat trechtertje betekent.