donderdag 29 december 2016

Facebook

Data-dief
Een van de sociale media is Facebook (FB). Erg handig om in contact te komen, te zijn en te blijven met familie, vrienden, kennissen en collega's. Als zij er tenminste ook gebruik van maken en je niet als FB vriend schrappen. Zoals bekend slurpt FB ook al je informatie op om die voor allerlei andere doeleinden in te zetten. Het is een ver doorgevoerd beleid van 'alles te weten komen van iemand'. Als gebruiker mag je dan wel allerlei vinkjes aangebracht hebben om aan te geven dat je je informatie wilt beschermen, FB is een soort FBI, dat op zijn beurt een soort CIA is dat weer connecties heeft met het NSA. So what?
FB is een maatschappij op zich. Virtueel. Ook in die maatschappij bevinden zich mensen van allerlei pluimage. Er gaat van alles en nog wat van en over hen rond. Het vervelendst vind ik al dat gedoe met betrekking tot het 'verplicht delen' van zaken. Het wordt door bedrijven gebruikt die gratis reclame willen maken. Vaak gaat het onder het mom dat iets verloot wordt onder degenen die de reclame hebben gedeeld met anderen. Op soortgelijke wijze heb ik folders verspreid, zij het dat ik nooit iets won.
Ik word ook geacht dingen te posten op mijn tijdlijn, anders ben ik geen echte vriend van de vragensteller / opdrachtgever; of hij/zij vindt mij een eikel. En anders vind je kanker of een andere ernstige ziekte oké. Soms wordt men als FB vriend geschrapt, omdat men niet mee wil doen met dat soort flauwe chantage praktijken.
Veel gebruikers posten inkoppertjes. Ik geef even een voorbeeld. Iemand waarvan ik weet dat ie asociaal is post een plaatje met een tekst die vertelt hoe erg meelevend hij is. Het liefst zou ik dan willen reageren op een sarcastische manier. Maar ik heb voldoende zelfdiscipline om dat niet te doen. Of iemand die constant tettert dat ze zo'n goede moeder of aardige vrouw is. Ja, veel mensen doen zich anders (lees : beter) voor dan dat ze in werkelijkheid zijn. Ze vallen op, omdat ze daarover veel te nadrukkelijk dezelfde zaken posten. Anderen laten enkel filmpjes en foto's van dierenleed zien. Ja, het ach-wat-zielig- gehalte is ook hoog.
Er zijn ook FB'ers die niet goed kunnen lezen of begrijpend lezen. Gevolg is ruzie en ontvrienden om niets. Haha!
Er zijn allerlei pagina's op FB. Voor liefhebbers van bepaalde auto's, motoren, planten, koken enz. OOk voor bedrijven en verenigingen en gewone familiegroepen. Er zijn ook pagina's, waar je spullen kunt verkopen of gewoon weggeven. Dat laatste geeft geregeld gezeur en gemekker. Vaak mogen belangstellenden zich aanmelden. Na verloop van tijd wordt er 'geloot'. Na de loting zijn er altijd weer mensen boos. Of zelfs woest. Ze laten zich in de kaart kijken : slechte verliezers. Er zijn ook mensen die standaard naar reageren met grof taalgebruik. Het is de gefrustreerde groep van de FB bevolking.
Soms ga ik uit leergierigheid even een kijkje nemen op het profiel van zo'n kwaaie, tierende pier. Ja hoor, laag opgeleid, geen werk, veel foto's uit een rommelige, groezelige leefomgeving en slecht taalgebruik.
Ik vind het ook erg bijzonder contact te hebben met mensen die ik nog nooit in levende lijve heb ontmoet. Ik heb namelijk ook FB-vrienden vanwege gemeenschappelijke interesses. We wisselen informatie uit en geven elkaar tips. Heel erg leuk en interessant. FB is op zich een interessant fenomeen. Alleen de oprichter en de organisatie 'sucks'. Maar die hebben een heel andere insteek dan de gemiddelde FB-gebruiker. Overigens geeft Mark Suckerberg wel veel geld aan goede doelen. Hij denkt dat technologie veel problemen kunnen oplossen.