zondag 18 december 2016

Ons armtierig leger

Als ik de reclamespotjes van het ministerie van Defensie zie, moet ik telkens weer meewarig glimlachen. Het ministerie doet nog steeds voorkomen alsof het met de moderne technologie werkt. Maar dat is sinds mensenheugenis niet het geval.
Tijdens mijn eigen militaire periode heb ik dat aan den lijve ondervonden. Eerder hoorde en las ik over de uitrusting aan het begin van de Tweede Wereldoorlog en recent over de huidige situatie. Mijn conclusie : er is niets veranderd. Ofwel we beschikken over een krakkemikkig zootje. We willen wel stoer en dapper doen, maar de spullen ervoor hebben we niet. De mentaliteit ook niet.
bij een gestrande Centurion
Ik schaamde me dood toen ik tijdens oefeningen in West Duitsland de Duitse en Amerikaanse militaire zag. Die waren erg professioneel toegerust. Echte warme, waterdichte kleding en schoeisel. Lichte helmen en moderne wapens en materieel. De Centurions van onze militairen waren schroot vergeleken met de Duitse Leopard tanks. Van de 8 die er mee moesten doen, waren zes binnen een paar dagen kapot. Uitgeschakeld door ons eigen ministerie vanwege wanbeleid. Zo zijn velen een oorlog ingestuurd en nooit teruggekeerd. Nu wil men weer miljarden in ons leger proppen. De aanschaf van de haast onbetaalbare en inmiddels niet meer moderne JSF's geven aan, hoe men hier op Defensie denkt. Misschien kan het wat geld schelen als Trump zijn zin krijgt. Hij vindt de JSF ook haast onbetaalbaar. Gek dat Defensie zo'n krakkemikkig contract afsluit. Als ik iets koop, staat de prijs  vast. Maar je moet natuurlijk nooit aan een dynamische aanschafprijs beginnen met een vast aankoopaantal. Superdom. Maar ach, het maar belastinggeld.
En dan onze spierballentaal. Bureau generaal Middendorp heeft Rusland deze week in stoere taal gewaarschuwd. Poetin reageerde direct. Met opgeheven vingertje zei Poetin dreigend : "Zeg ventje, ga jij eens heel snel naar je mamma en pappa voordat ik je een draai om je kaasoren geef!!" Tja, ons leger en bijbehorende mentaliteit maken heel erg veel indruk.