maandag 19 december 2016

Jacobine op zondag

Dit keer ging het over armoede. En wie zit daar bij Jacobine aan tafel? Mevrouw Jetta Klijnsma! Ze is staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en heeft vaak heel vreemde ideeën. Het gesprek kende een kabbelend en kwebbelend verloop. Klijnsma werd niet echt geconfronteerd met de misstanden. In dit geval betrof het de inzet van de kerken en de Voedselbanken. Ik verwachtte een vraag in de geest van : Schaamt u zich niet dat er voedselbanken zijn, mevrouw Klijnsma?" Toen het over geld ging zei Klijnsma trots dat dit kabinet 1 miljoen euro extra had uitgetrokken voor de bestrijding van de armoede. Ik verwachte een vraag : "Weet u hoeveel mensen op dit moment onder de armoede grens leven?" Het zijn er ruim 2 miljoen. Dus in die groep heeft elk arm mens 1 euro extra gekregen. Hoera!
De bureaucratie kwam ook ter spraken. Klijnsma gaf volmondig toe dat de hele papierwinkel afschrikt. Als oplossing koos ze niet voor meer eenvoud, maar voor meer ambtenaren! Die moeten de armoedzaaiers uitleggen welke formulieren en hoe ze die moeten invullen. Dat geld voor die extra ambtenaren kunnen we beter aan de armoedebestrijding besteden.
Tot slot kwam ook de nare mentaliteit van de overheid / ambtenaren ter sprake. De op voorhand dreigende toonzettingen, de afstandelijkheid en de desinteresse in het individu is de norm. Daarop had mevrouw Klijnsma net als op al die andere vragen geen zinnig antwoord. Kortom, het was weer een vooraf geënsceneerde toestand, waarin het mevrouw Klijnsma vooral niet al te moeilijk gemaakt mocht worden. Een uitzending met een dikke onvoldoende dit keer.
Ik weet niet of Klijnsma een gezin heeft. Maar ik zou haar het probleem van armoede op een andere manier gebracht hebben. Hoe zou ze het vinden als uit haar kinderrijk gezin een paar kinderen elders moeten eten en in hun behoeften moeten voorzien? Hoe zou ze het vinden indien zij wel geld uittrekt voor een beveiligingssysteem voor haar huis (Defensie uitgaven), maar niet voor eten voor haar kids? Wat zou ze ervan vinden als ze een vreemdeling die aan de deur staat alles en dus veel meer zou bieden dan aan haar eigen kinderen? Zou ze zich als ouder dan niet kapot schamen? Ik denk van niet. Ze is immers van de PvdA. Met de A van Armoede, Afgunst, Allochtonen, nare Ambtenaren en Allom wetend.