vrijdag 2 december 2016

Alsnog onderzoek politionele acties

Rutte is naar Indonesië geweest en daar waarschijnlijk wat te horen hebben gekregen. Met gevolg dat er alsnog een 'onafhankelijk' (wat heet) onderzoek komt naar het optreden van ons land na de 2e Wereldoorlog in het voormalig Nederlands Indië. Ik las direct na het nieuws verontwaardigde reacties. Zo'n onderzoek zou verraad zijn voor de veteranen uit die tijd, zo werd gezegd. Wat een onzin! Het gaat om de waarheid, de feiten. Wie daar bang voor is, heeft inderdaad wat te verbergen.
Toen ik schreef over discriminatie bij de Marine, kreeg ik ook boze reacties. Veel oud-Marine mensen ontkenden de discriminatie van voornamelijk 'blauwe jongens'. Ik wees hen toen fijntjes op de geruchtmakende affaire rond het monument in Den Helder. Dat speelde zich af midden jaren 90. De namen van omgekomen bemanningsleden van Indische afkomst waren tot dan niet vermeld op het monument. Zelfs al waren ze de hoogste in rang (commandant). Later draaide de Marine bij en plaatste alsnog de namen. Op de achterzijde van het monument! Weer later kregen de namen de plaats waar ze feitelijk thuishoorden : bij de overige slachtoffers aan de voorzijde van het monument. Wie deze geschiedenis kent, staat raar te kijken van de reacties. Onwetendheid of ordinaire leugens?
In geval van een oorlog worden over en weer misdaden geplaagd. Niet enkel door de vijand. Laten we onze geschiedenis eens op een eerlijke en volledige manier benaderen en weergeven. En houd eens op met al die leugens en dat (ver)zwijgen.