vrijdag 4 november 2016

Vijanden van Turkije

Meneer Erdogan en zijn volgers zijn als de dood voor meneer Gülen en zijn aanhangers. Een vrij normaal verschijnsel, want het komt erg vaak voor dat regimes bang zijn voor mensen die intelligenter zijn dan zijzelf. Om die reden verdwijnen veel intelligente mensen onder bepaalde regimes. Als ik de andere (meer objectieve) nieuwsberichten volg, moet Erdogan meer bang zijn voor Irak en de IS dan voor Gülen en de Koerden. Beide I's willen zijn Turkije aanpakken. Ik zou graag willen, dat Turkije zelf uitvecht zonder de NAVO erbij te betrekken. Erdogan zal immers veel hulp van zijn in het buitenland verblijvende aanhangers krijgen.
Als ik de media mag geloven, is de Gülen-beweging een gematigde islamitische stroming, die gaat voor de democratie en wetenschap. Als dat zo is, dan vraag ik me af waarom de EU in het algemeen en ons land in het bijzonder zich zo stil houden als die zaken in het nauw komen? Hallo : een gematigde islam en voor democratie en wetenschap! Wat wil men nog meer? Vooral voor het element democratie, zijn wij zelfs bereid bommen af te gooien op onschuldige burgers. Amerika voert 'democratie' als hoofdargument om oorlogen te beginnen en complete landen te verwoesten.
Maar nu blijft het stil. Schaamteloos stil. Zelfs als Erdogan-aanhangers, vijanden van de democratie, zich in ons land misdragen, blijft het stil, huichelachtig stil. Net als wanneer de Koerden gebombardeerd worden. Blijft men straks ook stil als Israël gebombardeerd wordt? Is dat wegkijken ook onderdeel van onze democratie of ordinaire lafheid?