donderdag 10 november 2016

Mamma's Drie musketiers

Mijn broers en ik hadden weliswaar veel gemeenschappelijk, maar we waren in de rest uniek. Soms wel tegenpolen van elkaar. Maar dat heeft onze band alleen sterker gemaakt. Zoals je weet hebben we tot mijn 12e jaar in één bed geslapen, gelachen en gehuild. Daarna nog wel op één kamer maar ieder zijn eigen bed. In eerste instantie een tweetal stapelbedden, waarvan bed 4 door ons jongste broertje werd beslapen.
Ruud verliet als eerste het ouderlijk nest, nadat hij met zijn partner een tijdje ingewoond had. Maar toen hun eerste werd geboren, werd het tijd voor een eigen optrekje. Toen brak de periode aan, waarin ik samen met mijn oudere broer Joop een kamer deelde. Totdat ook hij het nest verliet. Zeg maar dat we tot begin jaren 70 een slaapkamer gedeeld hebben. Dat heeft zo z'n invloed gehad op onze onderlinge relaties.

We kenden elkaar inmiddels door en door. Hoewel we uit hetzelfde nest kwamen, veranderden we allen op ons eigen manier. Deels door onze andere omgeving en deels door tot andere inzichten. En natuurlijk door onze eigen karakters. Ik keek tegen Joop op omdat hij niet alleen een jaar ouder was, maar ook veel meer wist en goed in sport was. Hij had ook een goede kijk op kleding. Ruud had meer lef en succes bij de meisjes dan ik en wist veel meer van elektrotechniek, zijn hobby en beroep. Ik liep daar meer als een soort denkertje observerend tussendoor. Natuurlijk hadden we ook soms ruzie. Maar dat was altijd van tijdelijke aard. Volgens hen kreeg ik meer voor elkaar bij pa, omdat ik toen op de HBS zat. Ik zag dat anders : ik deed wat pa wilde. Of hield anders die schijn op.
Ik ben later ook geregeld actief geweest als een soort bemiddelaar tussen hen en onze pa. Dat gold toen ook voor mijn jongste broer. Ik was in die periode thuis een soort diplomaat. Ik heb mijn broers later ook gevolgd in hun doen en laten. Alleen om hen nog beter te leren begrijpen. We hebben elk onze eigen schade opgelopen en daar, toen en later, elk op een eigen manier op gereageerd in ons gedrag. We hebben allemaal trekjes meegekregen. Ik ben er blij mee, ook al maken sommige het mij soms lastig.