maandag 14 november 2016

Aan moeders rok

Als ik lees over hoe de EU reageert op de koers die Trump voorstaat, doet het me denken aan de houding van kinderen die voor het eerst naar school gaan. Ze klampen zich angstig huilend krampachtig vast aan hun moeder, die hen niet voorbereid heeft op dat stukje toekomst. De EU vertegenwoordigers doen dat net zo bij Trump. De angst regeert. Navo-meneer Stoltenberg waagt het zelfs verontwaardigd naar Trump te reageren en van hem te eisen dat Amerika voorop blijft lopen in zijn organisatie. Maar ja, daar moet je wel voor betalen, meneer Stoltenberg.
In mijn optiek is nu het moment aangebroken om als EU (en Nederland) eens op eigen benen te gaan staan. Men heeft veel te veel geleund op Amerika en daar alles (behalve geld) voor overgehad. Het zogenaamd grote Europa is een afhankelijk kind gebleven, dat niet eens een gezamenlijke krijgsmacht heeft ontwikkeld en als een mak schaap achter de VS aan is blijven sjokken. Tijd om volwassen (=zelfstandig) te worden, mensen!
Men zou ook al die tijd en energie kunnen steken in een verbetering van de relatie met o.a. Rusland. Aan een goede buur heeft Europa veel meer, dan aan verre zogenaamde vriend Amerika.