maandag 7 november 2016

De geur van een boerderij

Daar heb ik iets mee. Die geur roept nostalgische herinneringen op. Niet alleen vanwege onze 'buurman' boer Braat, maar toch ook zeker de vele bezoekjes aan de boerderijen van De Graaf en Hogewoning. Daar leerde ik een koe melken en de stal schoonmaken. Wat dacht je van suikerbieten malen tot pulp? Het feit dat ik in mijn klas ook kinderen van veehouders zaten, heeft ook een steentje bijgedragen. Het mag raar klinken, maar die geur vind ik heerlijk!
Ik heb een tijdje naast een klasgenootje gezeten, wiens ouders ook een boerderij runden. Dat anderen die geur niet fijn vonden, heb ik altijd als vreemd ervaren.
Sinds ons lidmaatschap van de SVR komen we geregeld op boerencampings. Sommige zijn nog in bedrijf, anderen hebben de moed opgegeven. Vlak bij Denekamp waren we ook omringd door vee. Prachtig! De geluiden van het grazen en loeien, ja zelfs het gekletter van hun urine en poep klinken mij als muziek in de oren. Net als het gehinnik en gesnuif van de paarden. Het klinkt allemaal erg vertrouwd en heeft een rustgevende uitwerking. Niet alleen op mij, ook op Sonja. Haar moeder komt ook van een boerderij. Wat mij wel tegenstaat is de geur van varkensfokkerijen. Maar ja, dat is dan ook een heel andere geur.