zaterdag 19 november 2016

Files oplossen?

Ik heb er bewust een vraagteken achtergezet. In een landelijk dagblad las ik een artikel over hoe files op te lossen zouden zijn. Het artikel behandelt vier speerpunten. Van technologische innovatie, thuiswerken en meer asfalt tot rekeningrijden (kilometerheffing). Erg interessant om te lezen, dat wel. En toch blijft zo'n aanpak voor mij symptoombestrijding met een kruideniersmentaliteit. De werkelijke oorzaak blijft onbesproken. De werkelijke oorzaak is de enorme concentratie aan bedrijven in met name de Randstad. De mogelijke oplossingen klinken misschien leuk, maar ze vergeten alle één belangrijke factor : de Randstad groeit nog steeds. Vandaar dat al die voorgestelde oplossingen wat mij betreft water naar de bekende zee dragen is.
De file problematiek komt mij over als een verjaardagsfeest vieren in een keuken van een grote villa. Er is ruimte genoeg, maar het feest moet per se in een kleine ruimte plaatsvinden. Gistermiddag zag ik rond 5 uur een lange stroom auto's vanuit het westen weer terugrijden naar het oosten van het land. Een dagelijks terugkerend beeld. Wij reden in tegengestelde richting op een opvallend stille rijbaan. Dezelfde weg, maar dan de andere kant op. De A6 geeft dagelijks een soortgelijk beeld. 's Morgens richting Amsterdam en 's avonds richting het oosten en noorden. Spreiding van economische activiteiten lijkt mij nog steeds de enige juiste oplossing van het fileprobleem. Stop met bouwen in de Randstad en probeer de Randstad eens wat leeg te laten lopen. Ons land kent een zeer goede infrastructuur, niet alleen in de Randstad. Maak daar eens gebruik van.
Stel je zou de kaart van Nederland schoon kunnen vegen en daarna vervolgens het land opnieuw mogen inrichten met bedrijven enz.  Zou je dan alles weer in de Randstad gaan plaatsen?