maandag 7 november 2016

Een derde vliering

Soms komt het zo uit, dat iemand even een kijkje mag komen nemen. Ze komen meestal voor de bouwwerkjes. Zo ook voor de beide vlieringen die we gemaakt hebben; een boven het trapgat en een op zolder.
De kleine vliering boven het trapgat (ongeveer 3 m2) wekte de interesse van een bewoonster. Ze vroeg mij toen enthousiast of ik voor haar ook zoiets wilde maken. Te zijner tijd. Ze vond het een goed idee om wat spullen, die nu achter schotten onder het dakbeschot lagen, op zo'n vliering op te bergen. Ik stemde toe haar te helpen.
Later kwam ze erop terug. We hebben toen concrete afspraken gemaakt. Afgelopen week heb ik, na het meten, voor haar het materiaal gekocht : balken, schroeven en wat materialen om de lamp op zolder te verplaatsen. Om te voorkomen dat de lamp straks wel op de vliering brandt, maar niet het trapgat verlicht, ga ik hem lager ophangen. Op de vliering wil ze een lampje op batterijen gebruiken.
Vanmorgen heb ik de balken alvast op maat gezaagd. Lekker buiten, droog  onder het afdak. Ik heb ze alle apart opgemeten. De afstand tussen de gordingen is gemiddeld 206 cm. Tussen de eerste en de laatste balk zit een lengte verschil van bijna 3 cm! De breedte van de vliering is nog geen 140 cm. De 206 cm lengte kwam erg mooi uit. Een van de standaard lengtes van balken bij de bouwmarkt is 210 cm! Dus ik hield na het zagen erg weinig over.
Het zagen was dit keer weer erg gemakkelijk. Ik heb gisteren even de afkortzaag van zoon Ben geleend. Dat ding zaagt in alle standjes die een handig mens zich maar kan bedenken en legt een mooi rood streepje op het hout waar de zaagsnede komt. In tegenstelling tot onze vliering, moesten de balken dit keer niet onder een hoek van 45 graden verstek gezaagd worden. De hoek was wat groter. Ik heb eerst een proefbalk gezaagd. Met die (eerste) balk heb ik de afstand op diverse plekken opgemeten. Met die info heb ik de resterende balken gezaagd en waar nodig voorgeboord voor de schroeven. Het bouwpakketje is klaar. Nu de vloer zelf nog. Mevrouw had nog restanten van een laminaatvloer, maar die hoeveelheid was helaas te weinig. Een kwestie van geduldig afwachten en zoeken, want er is geen haast mee.