zaterdag 19 november 2016

Schijndemocratie

Ooit was het : de meeste stemmen gelden. Maar die tijd schijnt geweest te zijn. Tegenwoordig beperkt de keus zich tot : wie niet voor mij is, is mijn vijand.  Als ik de uitlatingen van Obama hoor (hij roept op tot protesteren tegen Trump), dan heeft ook hij de democratie de rug toegekeerd. Dat zelfde zag ik gebeuren na het NEE tegen het verdrag met Oekraïne. Ook Rutte en partijen die hem steunen keren zich af van de democratie. Het zijn stuk voor stuk tekenen van onmacht en eigengereid optreden. Alsof de dictatuur het overgenomen heeft van de democratie. Er valt niet meer te kiezen.
Ik zie het al voor me. Straks leg ik drie snoepjes op tafel. Emma mag van mij kiezen. Ze moet wel dat linker snoepje kiezen, want anders word ik boos. Heel boos. En dan ga ik haar voor alles en nog wat uitmaken. Tot zelfs racist toe.
Maar nee, dat doe ik natuurlijk niet. Ik ben fatsoenlijk opgevoed en als ik iemand laat kiezen, dan mag ie kiezen en respecteer ik zijn keus. Zo ken ik heel veel mensen die niet op een Honda motorfiets rijden, maar op een ander merk. Zelfs dat vind ik goed. Haha!