woensdag 23 november 2016

Sylvana Simons en de rest

Wie wind zaait, zal storm oogsten. En dus kwam een storm van kritiek toen mw. Simons zich tegen Zwarte Piet en voor de politieke partij DENK uitliet. Oké, soms reageren mensen extreem, maar dat is tegenwoordig de norm. Als ik iemand op een Harley zie, dan zal ik hem er niet vanaf meppen of ondersteboven rijden. Hoe erg mijn afkeer van die Amerikaanse fiets ook moge zijn. Ik bedoel, niet iedereen gebruikt altijd het gezonde verstand. Ik soms ook niet.
Tegenwoordig mag je in de sociale media ook niet je mening geven. De ene keer wel en dan weer niet. Je suis Charlie mocht / moest dus wel, maar die video over Simons dus niet. Zelfs over een stompzinnig liedje mag ik niet zeggen 'niet mijn smaak'. Ik heb geen kogelvrij vest en ook geen wapenvergunning, dus houd ik me maar op de vlakte. Het bespaart me ook een stijve nek van het over mijn schouders kijken.
Het is allemaal anders geworden. Sommige mensen reageren al agressief als iemand naar hen kijkt. Oké, het zijn telkens wel weer donkere duistere figuren met capuchons over het hoofd die zich bij geldautomaten ophouden.
Laat Sylvana maar met rust. Dan krijgt ze misschien wat tijd om de geschiedenis rond Sinterklaas en de slavernij wat te bestuderen. Misschien heeft ze dat gedaan, maar heeft ze daaruit alleen datgene gehaald wat haar uitkwam. Net zoals bij veel religieuze stromingen. En laten we wel zijn : het gaat over het verre verleden. Neem nou Trump. Zelfs hem (of juist hem) wordt verweten dat zijn voorouders(!) illegale Duitsers waren. Wij zijn net als Trump toch zeker niet verantwoordelijk voor datgene wat onze voorouders uitgevreten hebben? Kom op zeg.
Als donker iemand heb ik af en toe moeten vechten voor een eigen plekje, wat aandacht en correcte beloning. Zo heb ik een leuke plek in onze maatschappij gevonden. Anderen hadden geen zin in vechten, houden hun hand liever op en ageren dagelijks tegen hen die ervoor zorgen dat ze geld krijgen. Velen van hen zijn criminelen, die dankzij de PvdA(llochtonen) hier rondhangen en de boel verzieken. En weer anderen, zoals Sylvana, proberen op een weer andere manier in beeld te komen. Tja, ook bruine en zwarte mensen hebben net als al de blanken zo hun eigen manier van doen en laten om te presteren en/of erkenning te krijgen. Op een positieve manier is lastiger dan op een negatieve manier. Simons koos voor de gemakkelijke en maakt het zichzelf daardoor lastig.
Door de jaren heen zijn er al veranderingen geweest. Niet alleen negerzoenen, jodenkoeken enz. Zo werd Sjimmie opeens intelligent en verscheen in zijn tekstwolkjes gewoon Nederlands. De cartoon van Spekkie en Blekkie (een varkentje en een zwart ventje) verdween stilletjes.