Ik hoop niet dat de bestuurder van de auto, die het dodelijk ongeluk heeft veroorzaakt waarbij twee docenten omkwamen, voor dezelfde vrouwelijke rechter moet verschijnen als die Poolse gastarbeider. De Pool reed met hoge snelheid ook twee mensen dood en kreeg van mevrouw de rechter een taakstrafje. "Jammer dat die stoel die troela miste", dacht ik nog. Tja, ik ben ook weleens ontsteld. Over onrecht gesproken. Het schijnt dat in bepaalde gevallen waarin iemand omgebracht wordt, zelfs geen sprake meer is van doodslag. Dat is net zo krom als dat twee scooterrijders vrijgesproken worden, omdat niet duidelijk is wie er achter het stuur zat. Veel van de kromme uitspraken geven een verkeerd signaal af naar (toekomstige) verdachten.
Onrecht en onterecht vind ik ook, dat veel criminelen hun proces in vrijheid mogen afwachten. Als de dag des oordeels daar is, vinden velen het vreemd dat de verdachte in rook is opgegaan. Gek hè?
Als de overheid toch bezig is om woorden af te schaffen, dan maar ook het woord 'levenslang'. Vervang dat woord maar voor 'vijftig jaar cel'. Dan hebben we ook geen gezeur meer vanuit Brussel en andere bemoeizieke uithoeken.
Een ander onrecht is onze gezondheidszorg. De premies en de eigen bijdrage gaan weer omhoog, terwijl het basispakket verder uitgehold wordt. Dubbelop duurder dus. Komt bij dat de verzekeraars miljarden onttrekken aan de zorg door de 'winsten' in hun reserves op te slaan. Die reserves zouden ervoor kunnen zorgen, dat de premies verlaagd kunnen worden en/of de pakketten meer inhoud krijgen. Het gaat immers om de zorg en niet om het financieel systeem. En daar bovenop ook nog de werkwijze van de farmaceutische industrie, die alsmaar duurdere medicijnen op de markt brengt ter vervanging van de (ook effectieve) goedkopere. Ook een manier om meer winsten te maken.
Het Zorginstituut zorgt ook goed voor de verzekeraars, de overheid en de farmaceutische industrie getuige hun adviezen. Dit keer adviseert het instituut de zware paracetamol en de vitamine D uit de vergoedingssfeer te halen. Vooral de reumapatiënten zijn de dupe van het advies. Maar ach, dat zijn er 'maar' 2,5 miljoen en er wordt gewerkt aan legalisering van zelfdoding. So what? Het grote voordeel is dat de overheid weer miljoenen kan besparen. En daar gaat het enkel om, volgens het Zorginstituut dat niet eens met alternatieven komt voor de patiënten.