donderdag 3 november 2016

Openingstijden van het toilet

Het is schrijnend te horen dat in bepaalde verzorgingstehuizen de bewoners geconfronteerd worden met een mensonterende maatregel. Ze mogen enkel op gezette tijden maximaal drie keer per dag het toilet bezoeken. Wie daar niet genoeg aan heeft moet van de leiding maar een luier omdoen. Wat een hufters! Nu word ik (heel even) boos. Ik zou zo bij de directie op tafel mijn behoefte doen.
Het zal ongetwijfeld te maken hebben met de werkdruk en de beperkte capaciteit. Of wel samengevat : geld. En dan zijn hulpbehoevende ouderen een heel gemakkelijk middel.
Ik heb niet gehoord of begrepen dat de maatregel ook voor het personeel geldt. Onder hen bevinden zich mensen die de hele dag lopen te zeiken. Tegen de oudjes. En schijt hebben aan hun situatie, vragen en vooral klachten.
In een situatie waarin zich verantwoordelijk voelend personeel aan het werk is, had dat personeel voortijdig aan de bel getrokken. Dat is niet gebeurd. Het personeel had niet alleen vanwege hun functie (direct contact met de ouderen), maar ook vanuit een morele verantwoordelijkheid de ouderen die ellende moeten besparen. Het geeft te denken met wat voor zorgverleners we hier vandoen hebben.