maandag 14 november 2016

De koppeling van de CBX 750F2

Zoals eerder bericht ontkoppelt de CBX opeens niet meer. Hoewel.... het begon vorig jaar met wat 'kleven' na een koude start. Dat duurde maar een paar seconden. Vorig jaar heb ik een nieuw pakket koppelingsplaten gemonteerd, omdat de oude begon te slippen.
Toen ik laatst een rit wilde maken, kwam ie helemaal niet los. Toen ik hem na het starten in z'n eerste versnelling zette, schoot ie naar voren. Een klein stukje maar, want ik kneep direct in de voorrem. Met gestarte motor op de bok blijft het achterwiel ronddraaien (in ongeacht welke versnelling) als ik de motor ontkoppel. Het wiel werd echt aangedreven, want als ik hem met de rem stopte, sloeg de motor af. Er zit genoeg olie in het hydraulisch systeem.
Vandaag heb ik de motor schuin op het zijstandaard geplaatst en eerst wat olie afgetapt. Daarna heb ik het deksel van het koppelingshuis verwijderd. Toen ik het koppelingshendel introk, zag ik het koppelingspakket vrijkomen. Dus dat werkt. Ik hoopte een losse moer aan te treffen als hoofdschuldige, maar die zat muurvast. Moest ik alsnog de luchtsleutel en dop 27 bij Ben ophalen. Met die luchtsleutel was de moer zo gelost.
Het pakket koppelingsplaten zag er gezond uit. Geen gebroken of beschadigde platen. Ik heb ze eerste een voor een schoongemaakt en gecontroleerd. Maar ja, een leek als ik zag verder niets bijzonders. Iemand adviseerde mij het hydraulisch systeem te ontluchten. Misschien dat het helpt. Ik heb vorig jaar de olie al ververst en de boel ontlucht. Maar wie weet. Ik heb de kwestie maar op een forum gedeponeerd. Misschien weet iemand anders wat er aan de hand is / kan zijn.