dinsdag 1 november 2016

Geen allochtoon en geen autochtoon

duhhhhh!
Dat is wat de overheid wil. Hom noch kuit. Weer zo'n kunstgreep om te doen als we één volk zijn.  Dat is natuurlijk helemaal niet zo. We zijn immers niet allemaal Nederlanders? Er zijn ook veel halfbakken Nederlanders, zo noem ik ze maar. Mensen met een dubbel paspoort. Laten we eerlijk zijn, wat is een Nederlandse Afghaan of een Afghaanse Nederlander? Veel halfbakken Nederlanders gedragen zich ook halfbakken. Ze doen niet echt mee of erger : ze maken enkel gebruik van de sociale en financiële voordelen. Als ze de kans krijgen om de voordelen (vaak uitkeringen) mee te nemen naar het land van herkomst of culturele achtergrond, dan doen ze dat al te graag. Want daar worden ze niet telkens door overheidsinstanties en hun werkende omgeving lastiggevallen en vinden hun familie en kennissen in eigen land hun handelen erg slim.
Ik las over een idee om die halfbakken Nederlanders een Nederlands paspoort te geven met een puntensysteem, zoals met het rijbewijs het geval is. Een halfbakken paspoort dus. Wie een bepaald aantal punten heeft gescoord, verliest het halfbakken paspoort. Als het daarbij niet om 'gewone' overtredingen, zoals door rood of te snel rijden enz. gaat, dan vind ik het een prima idee. Het lijkt me ook een goede zaak om die halfbakken Nederlanders ook een halfbakken recht op het gebied van sociale voorzieningen te doen laten gelden. Dus een halve wao, ww of zw uitkering, een halve huurtoeslag enz. Veel halfbakken Nederlanders spreken en schrijven ook halfbakken.
Men is gastarbeider, nationaliteitstransgender (nog in de molen om wel of niet Nederlander te worden), of Nederlander. Eventueel met een andere achtergrond.