zaterdag 17 juni 2023

Vanwege geld

Een paar jaar geleden had ik een interessante discussie over de Amerikaanse natives. Ik liet me een keer tegen een Amerikaan ontvallen, dat ik met de natives te doen heb. Vanwege de genocide tegen dat volk. Hij zei toen, dat het goed was dat de kolonisten hen verdreven had, "want ze deden toch niets met al dat land." Ik schrok van die reactie, omdat het plots over bodemschatten en geld, veel geld ging. Met geen woord werd gesproken over de echte Amerikaanse geschiedenis, de oorspronkelijke bewoners die zo dicht bij de natuur staan en hun cultuur. Het ging alleen over goud, zilver, olie, steenkool en gas.
Wat dat betreft is er weinig veranderd. Op die manier wordt er nog steeds naar de wereld gekeken door vooral Westerse landen. Let wel, zelfs Groningen is daar een voorbeeld van. Kaalplukken, leegzuigen en weinig ervoor teruggeven. Als er vervolgens ernstige schade ontstaat, eerst ontkennen en dan moeilijk doen.
Nu men zich druk maakt over het klimaat, komen veel ideeën en maatregelen naar voren, die de natives gewoon standaard in hun cultuur hebben opgesloten. Maar die werden toen als zijnde primitief en/of dom bestempeld.