donderdag 29 juni 2023

Van het oostfront

De Russen hebben het Oekraïens tegenoffensief afgeslagen. Het Oekraïense leger heeft veel verliezen geleden. Het bericht omtrent het beschieten van een restaurant in Kramatorsk is alles behalve waar en compleet. In het Westen ligt het accent op de burgerslachtoffers. Het betrof een aanval op leden van een Oekraïense commandopost van de 56e brigade, dat gevestigd was in een hotel dichtbij het restaurant. Er was op dat moment een overleg van commandanten gaande in een naburig café. Met een precisie raketaanval is het café vernietigd. Rusland noemt de aanval 'succesvol'. Er wordt geopperd dat niet alleen Oekraïense generaals en officieren zijn omgekomen. Onder de slachtoffers zouden ook hooggeplaatste NAVO militairen zijn, die zich als huurlingen voordeden. In 3 á 4 eerdere aanvallen zouden ook leden van de Oekraïense legertop en westerse adviseurs omgekomen zijn. De Russische spionagediensten blijken erg goed geïnformeerd te worden van de kant van Oekraïne. Logisch, want het zijn allemaal Russen. De Russische aanvallen zijn thans gericht op Oekraïense vliegvelden en depots, bestemd voor F-16's.
Zwitserland zal geen Leopards aan Kiev leveren. Een tegenvaller voor de EU, Amerika en Mark Rutte. Een meevaller vanwege hopelijk minder oorlogsslachtoffers. Denemarken verzet zich tegen een versoepeling van de voorwaarden tot toetreding van Oekraïne tot de EU. Turkije bleef achter Poetin staan ten tijde van de couppoging van de Wagner commandant.
Het lijkt erop, dat men Oekraïne wil laten doodbloeden in deze oorlog. Wordt daarna pas onderhandeld over vrede? Militaire strategen verwachten een groot Russisch offensief om de oorlog te beëindigen.