maandag 19 juni 2023

Kabels trekken

Vanmorgen heb ik weer de handen uit de mouwen gestoken. Met de wetenschap, dat er nog een aantal kabels getrokken moest worden onder een woning door, ben ik naar een van onze kinderen gegaan, die net verhuisd is. Daar aangekomen gingen we eerst nog wat zaakjes afhandelen in Biddinghuizen, zodat men daar de huurwoning probleemloos kon opleveren.
Daarna met de bus naar de vuilstort om heel veel karton en een beetje piepschuim weg te gooien. De kliko met het oud papier was namelijk niet geleegd, ondanks dat ie tijdig langs de straat aangeboden was. Zo'n verhuizing levert aardig wat van dat soort afval op, ook vanwege de aanschaf van nieuwe apparatuur. We konden daar ook het restant metselstenen gratis kwijt. Dus die hoefden niet bij het huis in de grote container.
Weer terug hebben we eerst koffiepauze gehouden. Daarna zijn we kabels gaan trekken onder de woning door. Dat betekende graafwerk (buiten) en door de fundering boren en in de kruipruimtes boren.
Tegen een uur of half twee, waren de voorbereidingen klaar. Het boren nam veel tijd in beslag, omdat de kruipruimte onder de woning uit diverse compartimenten bestaat. Om die reden waren twee luiken geopend en werd er geregeld heen en weer gelopen.
Na de lunch zijn we de kabels gaan trekken. We begonnen met een zeer dik exemplaar bedoeld voor krachtstroom (foto boven). Daarna hebben we nog 6 kabels van verschillende diktes getrokken. Tegen een uur of drie was het leed geleden. In de meterkast lag toen een bos grijze spaghetti. De kabels zijn elk aan beide uiteinden van een label voorzien, zodat hij weet waarvoor ie bestemd is. Er komen een paar extra groepenkasten voor de aansluitingen. Interessant te zien hoe de aansluitingen per apparaat (o.a. een kookeiland met elektrische kookplaat, vaatwasser, wasmachine, warmtepomp, droger en airco's) aangesloten worden.
Toen de kabels getrokken waren, ben ik weer huiswaarts gegaan. Morgen weer een dag, maar eerst onder de douche.