zondag 25 juni 2023

Van het oostfront

Zoals verwacht heeft het Russische leger de huurlingen van Wagner zwaar aangevallen. De top van de gevechtsgroep onder leiding van Jevgeni Prigozjin is via een bemiddeling met Moskou naar Wit-Rusland gevlucht. Ik ben bang, dat de achtergebleven Wagner huurlingen hard aangepakt zullen worden, al zou dat niet conform de afspraken zijn.
Gisteren is Oekraïne op diverse plaatsen weer een tegenoffensief gestart. Een uur geleden is gemeld, dat alle aanvallen afgeslagen zijn door eenheden van het Russische leger. Om vanuit Rostov in Moskou te geraken, moesten de huurlingen zo'n 1.000 km afleggen. Ze zouden veel te lang onderweg zijn om voor enige verrassing te kunnen zorgen. Wagner-baas Prigozjin is merkbaar geen militair maar een zakenman.
Hij verzet zich tegen 'inlijving bij het Russisch leger', omdat hij dan de macht over zijn groep zou verliezen. Helaas voor Prigozjin, kent Poetin nog steeds een grote aanhang, ook binnen het leger. Van de opmars naar Moskou is niets overgebleven. Vooral omdat de Wagner eenheden op hun posities direct aangevallen werden door Russische eenheden. Tsjetsjeense eenheden hebben de posities van de Wagner groep overgenomen en zijn naar Moskou gegaan.
Oekraïne meende voordeel te kunnen behalen uit de opstand. Maar, zoals gezegd, is het tegenoffensief afgeslagen. Dat Amerika al vroeg op de hoogte was van de muiterij verbaast niemand. De meeste huurlingen komen uit het Westen. Ook deze oorlog draait wat het Westen betreft om geld.
Over geld gesproken, De Franse president heeft nul op rekest gekregen van de BRICS landen. Macron wilde graag de Brics vergadering in Zuid-Afrika bijwonen. Maar de Brics leden voelden niets voor een westerse 'spion'. De Brics landen willen de Amerikaanse dollar als leidende valuta afschaffen.
De FATF, een organisatie tegen o.a. het witwassen van geld, is niet ingegaan op het verzoek van Oekraïne om Rusland op de zwarte lijst te zetten. Het corrupte Oekraïne zelf is niet eens lid van de FATF.
Russische militairen zijn euforisch met de door hen veroverde Leopard tanks. Ze krijgen voor de vernietiging of verovering van westers pantservoertuigen een bonus.
In Transcarpathia hebben Oekraïense grenswachten een man gearresteerd, die een baby wilde verkopen. Het kindje was bedoeld voor als donor voor organen.... 😡Het slecht een miniem topje van een verschrikkelijk ijsberg.