zondag 25 juni 2023

Een egel

We hebben hem sporadisch in gebruik. Ik bedoel de airco. Maar af en toe is het wel fijn dat we hem even kunnen laten draaien. Soms is het nogal warm in huis, ondanks de preventieve maatregelen. Die airco kan trouwens ook verwarmen.
Als Fenna achter op het erfje is, komt het voor dat ze plots onder een bank, kast of scooterhoes duikt. Daar ligt ze dan druk te doen, ten teken dat er een beestje of haar tennisbal daar is. Zelf heb ik dan geen beestjes, muizen of zo, gezien. Wel een paar keer haar tennis bal. Vanmorgen deed ze weer zo, maar dit keer onder de hoes van de scooter. Toen ik ging kijken, vanuit de gedachte dat haar tennisbal daar zou liggen, zag ik zowaar een egel!
Ik schrijf het maar niet hardop (huh?), want er woont namelijk hier iemand die de aanwezigheid van egels zwaar ontkent. Het werd mij zelfs vroeg in de ochtend toegeschreeuwd : "HIER ZIJN GEEN EGELS!!"
Bij het zien van de wandelende ragebol werd Fenna helemaal fanatiek. Ik kon haar met moeite in bedwang houden, terwijl een van de aanwezige schoondochters het arme beestje in veiligheid bracht. Compleet met een bakje met water is de egel in het groene struikgewas gezet.
We vragen ons af hoe dat beestje in de tuin terecht gekomen is. De tuin is omheind en vertoont nergens openingen. Zou ie soms gewoon via de voordeur, de gang en de achterdeur naar achteren gelopen zijn? 's Morgens vroeg gooi ik namelijk de deuren en ramen wagenwijd open, zodat frisse wind door het huis kan waaien / tochten. De egels bevinden zich normaliter aan de voorkant van het huis. Vandaar die gedachte. Het beestje was ook niet echt uitgehongerd. Misschien is die egel als verstekeling meegekomen.