dinsdag 20 juni 2023

Van bovenaf

Over de democratie hoorde ik afgelopen zondag ook de Minister van Staat daar zijn vraagtekens bij zetten. Ook anderen waren het met hem eens : de democratie brokkelt af. Andere meningen (politiek incorrect) worden afgewezen.
Volgens deze burger heeft dat direct te maken met het vertellen van on- en halve waarheden. Dat is met name in belangrijke kwesties als de Toeslagenaffaire, het Coronavirus, Groningen, de oorlog in Oekraïne en het klimaat gebleken. Er is een groep die klakkeloos de overheid volgt, een groep 'die het niet weet' en een groep die het (de feiten / waarheden) wel weet. Als de overheid met bepaalde negatieve opmerkingen de groep die het wel weet opzijzet in plaats van uitnodigt voor een gesprek, ontstaan twee kampen. Ofwel de overheid werkt polarisatie in de hand.
Vooral in het coronabeleid kwam dit sterk naar voren. Mensen die zich niet wilden laten injecteren met een modern vaccin, werden gediscrimineerd en weggezet als zijnde gevaarlijk.
Als later de waarheid tevoorschijn komt, blijven rectificaties en of excuses uit. Want een fout toegeven doet de overheid niet. Men probeert als eerste die ontdekte waarheid te verdoezelen.
Als men het heeft over polarisatie, denk ik direct aan het 'verdeel en heers'. De burgers richten hun aandacht op elkaar in plaats van op een falende overheid. Veel mensen trappen daar ziende blind in. Er zijn er zelfs, die de waarheid kennen en toch de onwaarheid / leugen blijven volgen. Die mensen vormen wat mij betreft een groot gevaar voor de democratie en onze vrijheden. Per saldo ontstaan dergelijke situaties van bovenaf; onze overheden.