donderdag 22 juni 2023

Het dak op

Het was vanmorgen nog vrij koel, toen ik besloot de oude golfplaatjes van het afdak van een buurtbewoonster te verwijderen. Ze was zelf niet thuis, maar haar dochter wel. De deur naar de achtertuin was niet op slot, zoals afgesproken. Ik had het gereedschap, een huishoudtrap en telescoopladder mee.  Eerder had ik gezien, dat de plaatjes met speciale schroeven (met afdekkapje) vastgezet waren. Ondanks de hoedjes waren sommige koppen gaan roesten. Toen ik die vrij snel tegenkwam, dacht ik : "Wordt dit een martelgang?" Gelukkig werkte ik in de schaduw van een grote boom wat verderop. Daar was gelukkig geen Rijdende Rechter aan te pas gekomen, want hij stond vrij ver van de erfgrens van het hoekhuis.
Na anderhalf uur schroeven, breken en trekken, waren alle platen verwijderd. Ik maakte eerst twee rijen schroeven los en brak vervolgens de plaat door hem omhoog te tillen. Het spul is dermate broos geworden, dat het gemakkelijk afbrak. Het gaf natuurlijk wel veel rommel, maar veel minder zweet. Hier en daar stak nog een schroef vrolijk uit het hout. Maar niet voor lang. Het was tijd voor een korte pauze.
Tijdens de koffiepauze zag ik een bekende voorbijkomen. Hij had net het hondje van zijn vriendin uitgelaten. Ik heb direct aangesproken met de vraag of ie mij even kon helpen de golfplaatrol op het dakje te leggen. Niet dat de rol enorm zwaar
is, maar gewoon om dat vele handen het werk nog steeds licht maken. De rol lag er dankzij zijn hulp binnen 5 minuten op het kale dak.
Ik heb hem met een paar spanbanden vastgezet. Jenever can tell. Of zoiets. Daarna heb ik al het afval keurig opgeruimd. Gewoon zoals het hoort. Helaas denkt niet iedereen er zo over. Dan blijft afval na het klussen gewoon op de stoep of straat liggen. Desnoods bij de buren voor het huis, dan heb je er zelf geen last van. Maar zo zijn wij niet getrouwd.
Ik denk dat ik de rol al afrollend ga vastzetten. Aan de andere kant, bij de buren ga ik er een stuk van afzagen, Dan is ie op maat. Tegen 11.00 uur was de afbraakklus geklaard. Morgen weer een ochtend. Dan ga ik met twee machines aan de slag. Eén om gaten te boren in de plaat en een om te schroeven. Dan hoef ik niet telkens te wisselen van boor naar schroefbit.