maandag 12 juni 2023

Guantanamo

Nazi-Duitsland had zijn concentratiekampen. Het zich graag christelijk, democratisch en beschaafd noemende Amerika heeft ook dergelijke kampen. Daar worden gevangen niet vergast, maar verdronken of doodgemarteld. Die kampen zijn er o.a. in Irak, waren er in Afghanistan en op Cuba. Ze zullen ook in Syrië zijn en andere landen, waar Amerika oorlog voert.
Gevangenen kregen niet de kwalificatie van gevangenen. Amerika omzeilde zodoende artikel 3 van de Geneefse Conventie over het oorlogsrecht. De gevangenen waren zodoende rechteloos en stateloos. Veel gevangenen zijn door Amerika gekocht. Wie een 'vijand' of 'terrorist' aangaf, kreeg een geldsom. Zoiets als de Joden hier overkwam in de jaren 40.
Gevangenen worden dagelijks gemarteld, hebben geen advocaat of andere vorm van bescherming. Ze hebben ook geen contact met het Rode Kruis en hun familie. Ze werden veroordeeld op grond van bekentenissen, afgedwongen door martelingen. Tijdens de rechtszaken mochten advocaten met geen woord reppen over de martelingen. Dus bleef de bekentenis over.
Op die manier zijn duizenden 'verdachten' waaronder veel onschuldigen, veroordeeld.
Amerika wil zich niet verantwoorden voor het Internationaal Hof. Maar misschien kan dat wel, door dezelfde methodes als Amerika te hanteren. Noem ze geen Amerikanen, maar Terroristen, Hufters of .... (zelf invullen), martel ze voor een bekentenis en sleep ze dan voor het Hof in Den Haag. Of nee, laat maar. Ik wil niet zo'n Amerikaan zijn.