maandag 19 juni 2023

Filosofen aan het woord

Gisteren weer een aflevering van een interessant programma op de tv : Het filosofisch Kwintet. Niet alleen vanwege het onderwerp (de democratie) dat daar behandeld werd, maar vooral de vrijheid die de gasten krijgen om hun mening te uiten en die ter discussie te laten stellen aan de anderen. En dan ook nog een gesprekleider, die haar eigen mening voor zichzelf houdt : Clairy Polak. Maar ja, zij is natuurlijk wel een icoon op journalistiek gebied. Daar valt de rest bij in het niets.
Het was zo'n ouderwetse talkshow, waarin mensen met elkaar in gesprek gaan. Zonder wij tegen hen sfeertje en vooral zonder voorgekookte inhoud zoals tegenwoordig het geval is. Iets wat ook nog even om de hoek kwam kijken in deze uitzending.
Behalve filosofen was ook de minister van Staat aanwezig, Herman Tjeenk Willink. Gedurende het gesprek werden bepaalde algemene opvattingen van de burgers ook door gasten bevestigd. Tjeenk Willink zei dat de politiek niet goed functioneerde en geen weet heeft van wat er onder de burgers leeft. Hij vond de politiek ook besluiteloos optreden. Een aantal filosofen vond het er slecht voorstaan met de vrijheid van meningsuiting. Wat dat betreft weet ik dat in zich democratisch noemde landen veel mensen vanwege hun mening veroordeeld worden. Soms tot in het extreme.
Zoals de jonge vrouw wier man was overleden en hem op een sociaal medium herdacht met de tekst van zijn favoriete rap liedje. In dat liedje wordt ook het n-woord (scheldnaam voor negers) gebruikt. Om mij vreemde redenen mogen alleen negers dat woord gebruiken. De vrouw werd aangeklaagd en veroordeeld vanwege het n-woord! Er worden in het huidige westen meer mensen om dat soort redenen vastgezet. Alleen al in Engeland waren dat zo'n 3.000 op jaarbasis. En dan maar fitten op andere landen, zoals Rusland.
Het gesprek ging ook over Algemeen Belang en minderheden in een democratie. Lastige kwesties. Kortom, het was een verademing op de zondagochtend, maar ook een mooi cadeau voor Vaderdag.