maandag 19 juni 2023

Dwaalsporen

De ene keer ontkent Oekraïne zijn betrokkenheid bij de aanval op Nord Stream 2, de andere keer doet het voorkomen alsof Oekraïne de dader is. Geeft het gezwalk aan dat de westerse politiek en media druk doende zijn om Amerika te vrijwaren en Oekraïne geleidelijk los te laten? De bewering al zou het land de dader zijn, zal negatieve effecten hebben op de steun die het land van het Westen krijgt. Immers, de westerse economie heeft door de aanslag een flinke schade opgelopen. Het zal dan vooral een klap in het gezicht van de EU in het algemeen en in die van Duitsland in het bijzonder zijn. Probeert men Oekraïne te isoleren? Veel westerse wapens zijn vernietigd en/of in beslag genomen door Rusland. De Russen hebben met name vanwege hun artillerie en luchtmacht een groot overwicht. De westerse militaire hulp lijkt zinloos te zijn.
Rusland heeft te kennen gegeven, dat F-16's na aankomst op Oekraïens grondgebied vernietigd zullen worden. "Ze zullen geen meter vliegen", aldus de Russische militaire top.
Tijdens de gevechten hebben Russische eenheden wraak genomen op leden van de Oekraïnse 25e Brigade. Deze brigade heeft Russische krijgsgevangenen geëxecuteerd. Iets wat door slechts een handvol onafhankelijke media gemeld is. Een grootdeel van de brigade is 'vernietigd', aldus de Russen.