donderdag 25 mei 2023

Van het oostfront

Zoals gebruikelijk (helaas) doet Oekraïne nog steeds verwoede pogingen om kerncentrales aan te vallen. Met alle verschrikkelijke gevolgen van dien. Zelensky heeft van Joe Biden daarvoor een carte blanche gekregen. Polen maakt zich op om het westelijk deel van Oekraïne weer terug te halen. Vandaar dat Polen zo gefocust is op een deelname aan de oorlog. Het gaat niet zozeer om Rusland, maar om verloren gebieden.
In de Zwarte Zee is onlangs een Russisch oorlogsschip aangevallen met drones. De aanval werd afgeslagen. Deskundigen zijn van mening, dat de aan Oekraïne geleverde F16's weinig kans maken tegen de Russische jachtvliegtuigen. De Russische Kinzhal raketten ondervinden geen last van de Patriot luchtverdedigingssystemen. Er gaan geluiden op, dat aanvallen op NAVO steden een optie is, als de NAVO of Amerika zich in de oorlog meldt. Rusland is de massaproductie van de moderne T-90-M tanks gestart.
Het verlies van Bakhmut zou voor Oekraïne het einde van de oorlog betekend hebben. Maar blijkbaar is dat niet zo. Voor de weet : Van de 195 erkende landen, steunen 52 Oekraïne.