dinsdag 30 mei 2023

Keukenkastje (ver)maken

Dit zijn de twee ladekastjes die ik graag in het aanrechtkastje zou willen terugzien. Ze zijn wat maatvoering betreft ideaal. Ze zijn elk net geen 60 cm diep, 70 cm hoog en 41 cm breed. Het huidige kastje is 50 cm diep, 90 cm hoog en 90 cm breed. Het keukenkastje wordt vanwege de manden 10 cm dieper. In elk frame passen vier draadmanden die als lades gemonteerd zijn. We konden kiezen tussen een gedeeltelijke vernieuwing en een volledige. De gedeeltelijke vernieuwing houdt in, dat we het bestaande aanrechtblad blijven gebruiken. De nieuwe zal ook een nieuw blad met spoelbakje en kraan en een (los) kooktoestel inhouden. Het vrijstaand kooktoestel kan dan eventueel ook buiten gebruikt worden.
Na enig overleg hebben mijn keukenprinses en ik besloten schuifdeurtjes te gebruiken in plaats van openslaande. Het scheelt weer in ruimte bij het openen van het kastje. We gaan toch ook maar het aanrechtblad vervangen. De gaspitten zijn roestig en het spoelbakje oogt lelijk na al die jaren van gebruik. De huidige spoelbak (een rvs geheel met het kookgedeelte) heeft een afvoer die deels van een slang en deels van pvc buis gemaakt is. De geribbelde slang (houdt vuil vast) hangt ook slordig in de huidige kast. Net zoals de bedrading en toevoerslang van de kraan. De afvoer wordt dan helemaal van pvc. Mooi strak tegen de wand gemonteerd en de bedrading komt in een pvc buisje.
Wat de afmetingen betreft komen die behoorlijk overeen met de houtmaterialen die in de bouwmarkten aangeboden worden. Een (vochtbestendige) triplex plaat van 61 x 122 mm leidt tot weinig materiaalverlies evenals latten van 180 cm. Er is wel een extra uitdaging : de wielkast die zich in het kastje bevindt.