vrijdag 5 mei 2023

Bevrijdingsdag

Vandaag herdenken wij de bevrijding van ons land van de Duitse bezetter. Tijdens die bezetting mochten de Nederlanders weinig. De vrijheden waren zeer ingeperkt. Hoe de Joodse bevolking die periode heeft ervaren, behoeft geen betoog.
Als ik mijn huidige vrijheden vergelijk met die ik in mijn kinder- en tienerjaren en later heb ervaren, dan is die vrijheid behoorlijk gaan krimpen. Nog even en ik moet op elk woordje dat ik wil zeggen of schrijven letten, opdat ik niet iemand kwets of wellicht voor een rechter moet verschijnen. Ja, de gevoeligheid is enorm gegroeid. Alles is zielig. En als ik het voor me zelf niet zielig vind, dan vindt iemandanders het wel. Met gevolg dat ik het ook zielig moet vinden, want zo is het met de huidige vrijheid gesteld. De vrijheid om over mijn eigen lichaam en geest te kunnen beschikken is ook al tanende. Ik zou niet naar de overheid moeten luisteren, maar de overheid naar mij.
Het zelfde geldt voor mijn doen en laten. Ik mag niet meer vredig protesteren, want dan krijg ik klappen. Ik ben verplicht het eens te zijn met anderen. Een afwijkende mening (ON) wordt niet getolereerd.  Zelfs als ik op grond van mijn grondrechten iets weiger of eis, dan ben ik ook verkeerd bezig. Intelligente mensen worden het zwijgen opgelegd, zodat de dommen vrijuit kunnen spreken zonder zich te hoeven schamen en/of beledigd te voelen. Vrijheid in gebondenheid is niet meer. Gebondenheid met wat vrijheid, die kant wil men op. Mijn vader, die ook in de oorlog voor vrijheid heeft gevochten hoor ik het al zeggen : "Wat een flauwekul allemaal. Ze lijken gek geworden!"
Velen gijpen de situatie in Oekraïne aan om die te verbinden met vrijheid. In mijn ogen een grote onzin. Zelf het vuur opstoken en slachtoffers maken en vervolgens over vrijheid mekkeren. Het is niet eens onze oorlog en waarom waren ze zo stil bij al die andere oorlogen? Het is maar net hoe het deze huichelaars uitkomt. Selectieve, westerse vrijheid is geen universele vrijheid. Het is het aloude communisme, waar men ooit zo bang voor was. We wachten op weer een bevrijding.