dinsdag 9 mei 2023

Bevrijdingsdag Rusland

Terwijl Mark Rutte Brazilië moet proberen te paaien voor het Westen, viert Rusland zijn bevrijdingsdag. In Rusland heet die dag De Dag van de Overwinning. De overwinning op nazi Duitsland, waarbij de Russische troepen tot in Berlijn geraakten. In feite heeft Rusland het Duitse leger verslagen. Vanwege de drone aanval op het Kremlin vraag ik me af hoe het vandaag 9 mei op de Dag van de Overwinning eraan toe zal gaan. Zullen er aanslagen of misschien zelfs bombardementen komen? Zelensky is er gek genoeg voor, vooral nu hij carte blanche van Amerika heeft gekregen. Zelensky heeft toestemming om zware terreur uit te oefenen. Om die reden heeft Rusland zich uit het gebied van  kerncentrales teruggetrokken.
Zullen er straks 'plotseling en zomaar' Amerikaanse satellieten uit de ruimte verdwijnen? Die worden door Amerika en dus ook Oekraïne gebruikt voor de oorlog. Het zal mij niets verbazen dat drones niet door het Oekraïense maar door het Amerikaanse leger geleid worden.
Rusland viert dus de overwinning op de nazi's. De nazi's zijn gedurende de Sovjet Unie tijd doodstil geweest, omdat er een verbod gold. Na het uiteenvallen van de SU is in Oekraïne de nazi beweging weer opgedoken. Ook in het leger, dat toen al Amerikaanse steun ontving.
Hier in het westen doen de verhalen de ronde als zou Japan bedwongen zijn door de Amerikaanse atoombommen. In Azië inclusief Japanse historici was dat niet het geval. Het was de angst voor een Russische inval, die de Japanse militaire staf deed besluiten tot overgave. Centraal speelde de keizer een hoofdrol, niet de burgers. De legertop wilde hoe dan ook het keizerschap behouden, iets wat na een Russische inval niet meer mogelijk zou zijn geweest. Als Rusland niet Japan aangevallen zou hebben, zouden er wellicht meer atoombommen gevallen en dus meer Japanse burgers omgekomen zijn. Maar daar had het Japans leger geen boodschap aan.
Of er vandaag weer parades zullen zijn, weet ik niet. Ik vind ze wel erg indrukwekkend. Er is wel geoefend in St Petersburg.