woensdag 3 mei 2023

Afdak renoveren

Afgelopen week heb ik een deel, een zijkant, van onze overkapping wat geschilderd. Tijdens het schuren van het hout, zag ik dat het weer het flink aangetast heeft. De zijkant bevindt zich op het zuidwesten en grenst aan de doorgang langs het (hoek)huisje. Het heeft dus veel te verduren van wind, regen en zon. Het watervast verlijmd multiplex aan de bovenkant vertoont veel fijne scheurtjes, net als het hout om de kozijntjes. Na 8 jaar en geregeld onderhoud veroudert het toch. 
Het is ooit na de bouw van de toen nog open overkapping (zij- en voorkanten nog open) geleidelijk dicht gemaakt met gerecyclede materialen. We zouden die kant graag opnieuw willen doen, maar dan met slechts één materiaalsoort. Het meest voor de hand ligt het gebruiken van rabatdelen.
ratjetoe
Onderhoudsvrij (canexel) zou heel mooi zijn, maar is voor ons veel te duur.
Aan diezelfde kant staat ook nog een schutting die standaard bij de huurwoning hoort. Het mooiste zou zijn om dat ding te verwijderen. Maar dat doe ik maar alleen om de nieuwe wand te bouwen. Ik heb die schutting nooit mooi gevonden. Afgezien daarvan is de constructie met horizontale planken net een trap. Je kunt ermee zo op het dak komen. Dus erg vriendelijk voor ongewenst bezoek.
Behalve de schutting staat voor een renovatie ook een stuk van het stalen hek in de weg. Maar dat is vrij eenvoudig te verwijderen.
Omdat het onderste deel van de zijwand na renovatie vanwege die situatie lastig te onderhouden is, overweeg ik de onderkant van onderhoudsvrij materiaal te voorzien. Dan heb ik daar geen omkijken meer naar. Ik denk dan aan damwandprofiel / metalen dakplaten tot aan de hoogte van het hek. Of zelfs helemaal. Wat dat betreft is het dus zoeken naar goedkope en onderhoudsvrije materialen.
Ik wil ook twee gelijke openslaande ramen erin te maken (foto=tekening links). De huidige zijn een ratjetoe. (schreef hij beschaamd). Een voordeel is dat ik financieel gezien, de zijkant in delen kan renoveren; boven- en onderkant apart. Dat kan omdat het kozijn in 3 vakken is onderverdeeld.