dinsdag 23 mei 2023

Toevallig hetzelfde?

Als ik de buitenlandse media over het Westen in het algemeen en Nederland in het bijzonder volg, dan zijn er veel overeenkomsten tussen de landen. Het betreft de politiek. In het Westen is duidelijk sprake van afbraak politiek. Sommige media spreken over een zelfmoord. Men spreekt en schrijft dan over de economie, de immigratie en de armoede. Ons landje staat ook nog eens hoog genoteerd als narcostaat. Er is ook geregeld sprake van een zieke democratie, waarin machtswellustelingen steeds meer hun eigen weg gaan. Ofwel : de dictatuur groeit. Het Westen rept over komende ernstige epidemieën, die dit keer onder de kinderen veel slachtoffers zullen maken. Bedoeld om volwassenen bang te maken. Veel politici gebruiken angst als wapen om hun zin door te drijven. 
Er wordt steeds vaker met harde hand ingegrepen bij demonstraties. En de vrije pers is nauwelijks nog aanwezig. Wie de westerse media niet volgt krijgt geen informatie. Wie ze wel volgt krijgt desinformatie. In de politiek komen steeds meer mensen die nauwelijks enige affectie hebben met hun aandachtsgebied. "Ze weten niet waar ze het over hebben en doen domme uitspraken". De hetze tegen Rusland vindt men ook erg onverstandig en zelfs gevaarlijk. Gevaarlijk voor het Westen zelf.
Veel van die waarnemingen herken ik wel. Terwijl in Frankrijk miljoenen demonstreren tegen Macrons politiek, groeit de weerstand tegen de NAVO. Over beide kwesties horen en lezen we hier bitter weinig.