woensdag 10 mei 2023

Soepel blijven

Dagelijks speel ik voor ooievaar. Nee, ik bezorg geen kinderen en strooi niet met zaad. Dat laatste kan trouwens al heel lang niet meer. Ik ben geholpen. Ik bedoel : geregeld sta ik op één been. Vanwege het onderhouden van mijn evenwichtsorganen. Meestal doe ik dat als in in de badkamer ben. Tijdens het tandenpoetsen en aan- of uitkleden. Vind ik leuke gymnastiek. Ik sta ook op mijn tenen en ik probeer bijna dagelijks van zittend op de grond weer in staande houding te komen. Dat is iets wat steeds moeizamer gaat. Mijn hemel, het lijkt net alsof ik oud word!
Als ik aan het klussen ben, let ik extra op. Als jochie was ik vrij goed in apenkooien. Maar die tijd ligt heel ver achter mij. Zegt mij lichaam. Niet mijn geest en die wordt alsmaar verraderlijker in z'n ideeën. Als ik niet oplet, hoor ik plotseling geslof. Als ik achterom kijk, zie ik niemand. Mijn eigen voeten sloffen dus. Jeetje, ik lijk wel een oude man! Aan de andere kant zie ik me niet als een Russische militair marcheren als ik Fenna uitlaat. Ik probeer gewoon te wandelen. Rechtop, want om mij onduidelijke redenen wil mijn rug onder het lopen stiekem wat krom gaan staan. Het zal wel een natuurlijk iets zijn. Bedoeld om zo m'n graf in te groeien.
Als ik weg ga is mijn eerste gedachte : "Moet ik nog eerst naar het toilet?" Die gedachte had ik vroeger niet. Toen hield mijn blaas het soms 6 uur vol. Alles wordt slapper, ondanks mijn oefeningen en de klussen. Trouwens, niet alleen mijn spieren, ook mijn velletje wordt slapper. Als ik naar mijn handen en armen kijk, denk ik aan mijn pa. Die zagen er toen ook zo uit.
Omdat ik weet dat bepaalde mensen mij groeten, groet ik terug. Ik hoor ze niet zo goed en het is wat vreemd om in zo'n situatie te vragen : "Wat zeg je?" Een plakker op mijn jas met een afbeelding die aangeeft dat ik slechthorend ben, zie ik niet zo zitten. Ik ben van nature wat doof, terwijl anderen de hele dag digitaal doof zijn. Ze dragen de hele dag oordoppen.
Soms vallen pardoes dingen uit mijn handen. Dan heb ik last van kramp of zo. Dan voel ik een stekende pijn in mijn gewrichten waardoor ik automatisch mijn hand opengooi. Tijdens het schilderen had ik het ook, maar ik kon tijdig de roller met de andere hand beetpakken.
Maar goed, ik heb al een toezegging gedaan dat ik op een afdak ga klimmen. Om de dakbedekking te vervangen. Oude golfplaatjes eraf en dan een golfplaat op rol erop en vastschroeven. Ik kan het op mijn dooie gemak doen. Ik leg een paar piketpaaltjes in de golf en daarop een brede plank. Zo kan ik gewoon gaan zitten en steunen. Het dak is 3 meter breed en 3,5 meter lang. Dus het valt mee. En dan zijn er nog andere dingen die ervoor zorgen dat ik me ouder voel :