maandag 8 mei 2023

Terugverdienen

Afgelopen weekend moest ik weer met mijn grijze hoofd schudden. En lachen! In een sportprogramma zei iemand, dat het missen van de Champions League voor Ajax een ramp is. Ik dacht namelijk gelijk : wat heeft Ajax daar nou te zoeken? Niets!
Als Ajax het zo belangrijk vindt om in de CL te mogen voetballen, zal het moeten beginnen met het voldoen aan de voorwaarden. Die betreffen niet alleen dure voetballers, maar vooral ook spelers met ambities. Hetzelfde geldt voor een coach. Een topcoach kost veel geld, maar ja hij zal dat wel moeten terugverdienen. Net zoals de spelers. Ajax speelt gewoon lamlendig voetbal. Veel te traag, te slordig en met weinig ambities en creativiteit.
Zelf ben ik ook tijdens het bekijken van wedstrijden gericht op de factor mens. In dit geval de voetballer, trainer en het arbitrale trio. Hoe gedragen ze zich in en om het veld? Als ik de reacties zie op een balverlies, dan mis ik in de houding van de betreffende speler nog dat ie zijn schouders ophaalt en op het gras gaat zitten. Ik zie nauwelijks spelers die fanatiek proberen de bal te heroveren. Ze nemen een houding aan van : jammer dan. Ik zie ook veel te weinig teamverband. Hoewel ze technisch niet bepaald van een hoog niveau zijn, willen ze nog steeds duels met tegenstanders aangaan. Ze gaan zelfs zover, dat ze met de bal aan de voet arrogant wachten, totdat een paar tegenstanders voor hun neus staan. Terwijl ze technisch niet eens van een hoog niveau zijn. En dus verliezen ze vaak de bal of gaat de bal achteruit. Ze kijken meer naar de bal dan naar de medespelers, wat ook een gebrek aan techniek is (voet aan de bal, blik op het veld).
Nee hoor, Ajax hoort helemaal niet in de CL. Met dit elftal is aan internationale toernooien meedoen, is meer een schoolreisje voor de spelers naar het buitenland. Misschien moeten ze verplicht kijken naar de wedstrijden van de Ajax vrouwen. Die worden aanzienlijk minder betaald en zijn toch kampioen geworden. Proficiat dames!
Over de vrouwen gesproken, ik hoorde laatst de mafFIFA baas Infantino weer zoiets doms zeggen. Het betrof de betaling van de voetballende vrouwen. Hij stelde, dat de ongelijke financiële behandeling van vrouwen veroorzaakt wordt, doordat er minder belangstelling is voor hun wedstrijden. Dus minder sponsoren en publiek. Geen van de aanwezige sportverslaggevers vroeg hem, waarom dat geld niet aangevuld wordt uit die vette pot van de mannen. Het is toch zeker geen weggegooid geld, maar een investering?