woensdag 31 mei 2023

Knutselen in de zon

Na wat reken- en speurwerk op het internet, heb ik gisteren wat spullen gekocht voor de nieuwe keuken. Het is een uitdaging om dusdanig in te kopen, dat er sprake zal zijn van weinig materiaalverlies. Dat is soms lastig vanwege de standaard maatvoering in de bouwmarkten. Van het hout ken is er wel veel en anders is er nog zoiets als een website. Daar kan ik meestal ook gelijk de kosten zien, want die moet ik ook in de gaten houden.
Vanmorgen heb ik de beide zijkanten van het keukenblokje gemaakt. Er komt geen aanrechtblad op, maar een zogenaamd werkblad. Dat is lichter en.... goedkoper. Het is wel een blad dat tegen vocht bestand is en gemakkelijk schoongemaakt kan worden. Het kooktoestel komt op een aluminium plaatje te staan. Het plaatje dient als warmteschild. Die oplossing hadden we ook in de kampeerbus en hij werkte prima. Ik denk dat we voor het werkblad naar een of ander Zweeds bedrijf gaan. Daar schijnt men ook goedkope spoelbakjes te verkopen. Veel vrouwen zijn gek op dat bedrijf. Sommigen hebben hun hele huis met Ikea spullen ingericht.
De beide zijkanten van watervast verlijmd triplex heb ik verstevigd met latten. Die heb ik met constructielijm en een paar spijkertjes op de platen vastgezet. De zijkanten worden zowel op de vloer als tegen de achterwand vastgezet. Het werkblad met spoelbakje worden op de zijkanten gemonteerd. De naad tussen het blad en de achterwand kit ik dicht. In wezen volg ik qua bouw de huidige constructie. Die is stevig.
Tijdens het maken moest ik wel weer een beroep doen op mijn creativiteit. Dus heb ik een gevulde gastank en een onderzeebootsleutel van mijn pa gebruikt. Beide om de latten met lijm goed tegen het triplex aan te drukken. Het is allemaal hout, dat werkt. Ik verwacht dat na installatie van de keuken, het werken / kromtrekken aanzienlijk minder zal zijn.