maandag 8 mei 2023

Hoe kan dat nou?

met pensioen
Men gaat weer aan het werk. De vakantie is voorbij. Gedurende mijn loopbaan ben ik een paar keer omhoog gevallen managers tegengekomen. De eerste was een voormalig verkoper in een kledingzaak, die hoofd Automatisering werd. Dankzij een kruiwagen. Later weer iemand, in een familiebedrijf. Weer later een uitgerangeerde verkoper. Geen van hen had iets aan omscholing gedaan of hoeven doen. Ik vroeg me vaak af : Hoe kan dat nou? In alle gevallen betrof het bedrijven die geacht werden winst te maken.
Wegens gebrek aan kennis en kunde, stonden die omhoog gevallen managers vaak op hun strepen. Ze maakten geen van allen slim gebruik van de aanwezige kennis en kunde van hun medewerkers. Nee, ze speelden liever de baas, de politieagent. Ze hielden hun personeel onder de duim, om zelf niet als ongeschikt / onwetend over te komen. Het liefst hadden zij medewerkers die nog minder opgeleid waren dan zijzelf. Maar ja, dan zou het prestatieniveau van zijn aandachtsgebied ook lager zijn.
Aan dat ongeschoold volk denk ik geregeld, als ik het doen en laten van veel politici volg. Die domoren proberen ook anderen de mond te snoeren in plaats van hen te gebruiken om wat wijzer te worden. Ze ervaren onafhankelijke mensen met kennis meestal als gevaarlijk, bedreigend. Om politicus te worden is meestal een kruiwagen genoeg. En die zijn opvallend veel voorhanden. Vooral geleverd door figuren uit het bedrijfsleven, die zich vaak in de lobby ophouden.