donderdag 25 april 2019

Warmte- of klimaatbeheersing?

oude cv ketel
Ooit heb ik vanwege een studie een casus gedaan, waarin ik een advies moest uitbrengen aan een ondernemer. Die man verkocht en monteerde gordijnen en wilde zijn bedrijf verder uitbreiden. Terug naar af, was de insteek. De vraag was of de eigenaar zijn activiteiten tot gordijnen wilde beperken of niet. Of wel : gaan we het sec over gordijnen hebben of over lichtbeheersing? Het laatste biedt immers een scala aan mogelijkheden. Het werd dus licht beheersing. Dus niet alleen gordijnen, maar ook jaloezieën, screens, zonneschermen enzovoort.
Toen ik vanmorgen de straat uitreed, op weg naar de loods, moest ik even weer aan die casus denken. Ik passeerde een wit busje van een installateur, waarop met grote letters stond : uw warmte is onze zorg. Ik weet van de bestuurder, dat hij nog niet zo lang gelden een mannetje en een bus erbij heeft genomen. Mooi, meneer is dus aan het uitbreiden. Maar tegelijkertijd dacht ik ook : "Zou hij ook vooraf nagedacht hebben over de toekomst?"
airco
Nu de temperatuur stijgt, is er ook veel vraag naar verkoeling. Hij zou ook daarmee zijn werkterrein kunnen vergroten. En wat te denken van groene stroom : zonnepanelen, in combinatie met het streven naar een tijdperk zonder gas, warmtepompen of misschien het gebruik van waterstofketels? Warmte, kou, energiebesparing en het milieu als ingrediënten voor een bedrijfsstrategie. Als dat dan toch onder de kreet klimaatverandering valt, waarom dan geen klimaatbeheersing in plaats van sec warmte in een woning? Van Warmte naar Klimaatbeheersing.