dinsdag 23 april 2019

Iekke niet begrijpe

Vanmiddag zien we tot onze grote verbazing een auto met aanhangwagentje het pleintje oprijden. De aanwezige obstakels die de toegang blokkeren zijn juist bedoeld om dat te voorkomen. Om toch op het pleintje te komen is de combinatie door een van de obstakels, een stukje groen in een omrande bak,  gereden. Groen dat wij onderhouden.
Toen ik de mannen na groeten aansprak, werd in eerste instantie in keurig Nederlands gereageerd. Maar toen ik hen uitlegde dat de auto hier niet mag komen / staan, begrepen de bestuurder en zijn helper opeens geen woord Nederlands meer. De beide Arabische mannen kwamen de Syrische buurman helpen. Die kwam even later aanlopen. Buurman begreep wel wat ik zei en bood direct zijn excuses aan. De man achter het stuur deed nogal ongeïnteresseerd en beweerde zelfs niet over het groen gereden te zijn. Zelfs toen ik de schade liet zien, schudde hij zijn hoofd en haalde zijn schouders op. Meneer was ook blind en doof geworden. Zijn landgenoot, de buurman, zag het bandenspoor wel en bood weer zijn excuses aan. Hij zei dat de auto van het pleintje gereden zou worden. Hoewel ik nog zei dat de (lege) aanhanger wel met de hand over het pleintje getrokken mag worden, werd ook die weggehaald. Wat bleek? Men was bezig de tuin van de vluchtelingen leeg te halen. Er was ook een kruiwagen beschikbaar.
Ik krijg er de pest over in, wanneer buitenlanders eerst laten blijken de taal te spreken en te begrijpen en vervolgens, als ze ergens op aangesproken worden, opeens niets meer begrijpen. Dat hoor ik ook nog weleens bij kassa's als buitenlandse mensen (vaak Noord Afrikanen) voordringen.