zaterdag 27 april 2019

De Nieuwe Maan

Een interessant tv programma. Allerlei visies horen over de multiculturele samenleving. Veel mensen doen moeilijk over het al dan niet mogen dragen van een hoofddoekje. Dat hoofddoekje is bij mij steeds meer een positief symbool geworden van de integratie en emancipatie. Omdat die vrouwen het op maatschappelijk gebied hier in Nederland over het algemeen veel beter doen dan de mannen uit hun cultuur.
Laatst was Rob Jetten gast in het programma. Zodoende kwamen ook de homo's als gespreksonderwerp ter sprake. Jetten vertelde dat hij zich met zijn vriend in Spanje meer op zijn gemak voelde dan hier. Helaas werd daarop niet verder ingegaan. Zelf heb ik het vermoeden, dat een gevoelig onderwerp hiermee vermeden werd : de islam. Omdat de uitzending over vrijheid ging, vond ik het een gemiste kans.
Ik weet dat de meer westerse islamieten het lastig hebben. Helemaal wanneer zij kritiek uiten op hun eigen cultuur of bepaalde onderdelen ervan hebben losgelaten. De politieke partij Denk (een filiaal van Erdogan) is geen fan van het tv programma. Volgens die partij bestaan er geen problemen m.b.t. de multiculturele samenleving en draagt het programma niets bij. Gelukkig denken veel normale mensen daar heel anders over.