vrijdag 19 april 2019

Van asbak naar centenbak

Lang geleden heb ik van een buurtbewoner in Lelystad Haven een aantal nostalgische voorwerpen gekregen. Als blijk van dank voor mijn hulp. Een van die voorwerpen is een oud asbakje uit een NS trein. Ik ben zelf geen roker (wel een keer paling gerookt), maar ik herkende dat aluminium asbakje direct. Ik heb het een keer buiten in de tuin bij een zithoek aan een paal geschroefd. In die tijd werd buiten nog gerookt. Ook hier in Dronten hing ie aan een paal van de schutting. Maar tegenwoordig hebben we geen rokers meer in onze familie- en kennissenkring.
Ik heb dat ietwat geërodeerde bakje maar van de paal gehaald en ben het gaan schoonmaken. Met staalwol voor de buitenkant, een speciaal reinigingsmiddel voor het binnenwerk en een poetsmiddel. Het klapmechanisme en het scharniertje van het deksel heb daarna met wat WD40 behandeld. Die lopen weer gesmeerd na al die jaren in de buitenlucht te hebben gehangen.
Ik heb het asbakje gelijk maar een andere functie gegeven. Ik ga het nu gebruiken als bakje voor de douchemunten en munten voor parkeergeld. Daartoe heb ik het in de camper opgehangen. Na al die jaren eindelijk weer onderdak.