woensdag 10 april 2019

Vanwege de privacy

Veel lezers vinden dat ik hier heel mijn ziel en zaligheid neerschrijf. Maar dat is dus niet zo, mensen. Jammer hè? Er zijn heel veel zaken, waar ik (liever) niet over schrijf. Helaas heel veel, want het zijn niet bepaald leuke kwesties / voorvallen. Maar ach, elk huis heeft z'n kruis.
Ik heb gedurende mijn leventje aardig wat te horen en te zien gekregen.  Er zijn er bij, die ik laat voor wat ze zijn. Ze zijn mij in vertrouwen medegedeeld. Komt bij dat de mensen die de informatie met mij gedeeld hebben er niet meer zijn. Men kan mijn ervaring dus niet meer controleren.
Dat is wel nodig, want er zijn mensen die mij wantrouwen. Dat mag. Dat heb ik vooral tijdens mijn werkzaamheden al ondervonden en daar ben ik toen al aan gewend geraakt. Eerlijk duurt het langst, toch?
Ik herinner me nog een leuk gesprek met mijn neef Jacques. We spraken op dat moment over onze jeugdherinneringen aan de Koningstraat. Die zei toen : "Het is maar goed dat de muren niet kunnen spreken." Ja, ook mijn neef keek verrast op toen ik over bepaalde gebeurtenissen vertelde. Maar ja, het kleine donkere potje had grote oren en nam bijna alles in zich op.
Op die manier verraste ik ook een paar keer mijn lieve moeder. Toen ik op haar verbaasde vraag 'hoe weet jij dat?!' antwoordde dat ik dat zelf gehoord of gezien had, moest ze toch wel lachen. Ik beschreef zelfs de situatie op dat moment, in de zin van wie waar in de kamer zat. Ze herkende mij toen weer als kind; dat kleine, stille, nieuwsgierige ventje dat stiekem zat mee te luisteren. Haha! Mijn oma vroeg soms : "Wat zit jij daar te piekeren, Wimmie?" Tja, ik luisterde niet alleen stiekem naar gesprekken, maar dacht er ook over na. Over hoe grote mensen kunnen doen, dat grote mensen ook verdriet hebben en dat familie niet altijd leuk is.
Een paar keer heb ik mijn lieve mamma zien huilen, omdat mijn oma en een andere keer mijn opa iets tegen haar zei. Ik laat de inhoud ervan maar achterwege. Maar het heeft me toen als kind al aan het denken gezet, over hoe grote mensen soms kunnen doen. Zelfs al zijn ze familie van elkaar. Het heeft mij veel geholpen.