donderdag 18 april 2019

Lenig als beton

Vanmorgen heb ik geholpen met het versjouwen van een zeer zwaar verwarmingstoestel van een zoldertje naar de begane grond.
Het zoldertje was een soort tentje met puntdak. Ik kon me er alleen kruipend of liggend bewegen. De ketel hing aan de muur en reikte van bijkans de vloer tot aan de nokbalk van het zoldertje. Ik was in een straatje waar aan weerskanten huizen stonden uit begin 1900. De huisje zijn erg knus. Klein voor anderen, maar voor mij knus.
De oude ketel had een rookgasafvoer, die eerst naar beneden liep(!) en dan met een hoek van 90 graden omhoog door het dak. Om het condensvocht van de rookgasafvoer af te voeren had men in de knie een gat gemaakt en daarop een afvoer aangesloten. Tja, die prutsers zijn er dus ook. Het expansievat zat vol water. Lek dus. Ik heb een groot deel van de inhoud maar eerst in een emmertje gegoten. Daarna heb ik het toch nog zware geval naar beneden gebracht en op straat op z'n kop gezet. Terwijl dat vat leegliep, ben ik weer naar boven gegaan. Nu was de ketel zelf aan de beurt. Om het gevaarte los te koppelen van alle leidingen, was wel enige lenigheid vereist. Dus deed ik dat maar even. Haha! Ik kon me liggend op dat zoldertje nog wel in allerlei bochten wringen, maar weer opstaan was een ander verhaal. Maar de boel heb ik wel losgekregen en ik heb de ketel gedeeltelijk ontmanteld. Dat scheelde in hte gewicht. Dacht ik.
Om het oude gevaarte naar beneden te krijgen, gebruikten we een paar spanbanden. De zolder had een klein luik en een telescoopladder om boven te komen. De ketel paste net door de opening van het luik. Niet eerder heb ik zo'n zwaar ding moeten versjouwen. De trap naar de begane grond was een spiltrap met een draai. Maar uiteindelijk lukte het ons dat geval zonder schade aan het interieur naar buiten te krijgen.
En toen zag ik vervolgens de vakman aan het werk. Er kwam een relatief kleine en ultra lichte ketel voor in de plaats. Alles mooi strak en conform de voorschriften geplaatst. Met een rookgasafvoer die omhoog gaat. Daar was wel een nieuw gat in het dakbeschot voor nodig. Dat was ook een lastig klusje. Het dak was bedekt met zeer oude, dunne pannen die niet meer gemaakt worden. Maar ook dat lukte allemaal. Tegen half twee gingen we lunchen alvorens weer huiswaarts te keren.