vrijdag 5 april 2019

Elektrische halsband verboden

Vanmorgen hoorde ik een mevrouw een wat quasi zielig verhaal vertellen over het gebruik van de elektrische halsband. Zo'n band wordt vaak door eigenaren / trainers van honden gebruikt. Met behulp van een afstandbediening krijgt de hond een schokje als hij gecorrigeerd moet worden. Het wordt vaak als hulpmiddel gebruikt om met name op afstand een hond te leren gehoorzamen en/of af te leiden.
Zelf hebben we ook zo'n band gebruikt en dan met name vanwege overmatig blaffen. Hij heeft niet geholpen.  In onze situaties reageerde de hond alsof ie iets anders hoorde. Zo van : "wat is dit?" Nee, hij rolde niet jankend over de grond hoor, jankte of piepte ook niet, de haren gingen ook niet overeind staan en de geur van verbrand vlees roken we ook niet. De twee honden waarop we dat ding hebben getest hebben er maar even in ons bijzijn mee rondgelopen. In huis. We hebben hem een paar keer geprobeerd en het werd dus niets. Het was trouwens een laatste poging om van het geblaf af te komen.
Die apparaten worden dus verboden. Het zij zo. Alleen vond ik de reden wat discutabel. De mevrouw bleek een minister te zijn. Ze zei dat zo'n hond erg leed vanwege zo'n stroomstootje. Ik dacht gelijk aan het schrikdraad. Ik vond het effect van zo'n halsband minder erg dan schrikdraad (eigen bevindingen). En als we het dan toch over zielig en lijden hebben, geldt dat dan niet voor een mens? Zo'n taser doet iemand meestal finaal tegen de vlakte slaan. Levensgevaarlijk lijkt mij. Al was het alleen maar de klap met het hoofd op de straatstenen. In deze video wordt het 'slachtoffer' goed vastgehouden, om te voorkomen dat ze tegen de grond slaat. Voor omstanders kan het ook behoorlijk pijnlijk zijn :