maandag 22 april 2019

Gepest van 9 tot 5

Heel toevallig (echt waar) zag ik een stukje van een tv programma, waarin de presentator probeert te bemiddelen tussen een slachtoffer van pesten op de werkvloer en de dader(s).
Zelf heb ik een paar situaties van pesten meegemaakt, waarvan er één op mij gericht was. Ik vind het erg triest dat er mensen zijn, die dagelijks naar hun werk gaan en zichzelf een of meer pestopdrachten hebben gegeven voor die dag. Om die reden zijn pesters mensen die zelf een groot probleem hebben en dat graag op anderen afreageren.
De pestkoppen die ik gekend hebben zaten bij overheidsinstanties en een semi-overheidsinstantie (geprivatiseerde organisatie). Ik lees ook relatief veel over pesten bij de politie, brandweer, gemeentes enz.
De pesterijen die ik zelf meegemaakt hebben als basis jaloezie. Of misschien was het een minderwaardigheidsgevoel of geldingsdrang van de pestkoppen. Gelukkig was ik een externe en kon ik gemakkelijker wat van het pesten zeggen dan iemand van het vaste personeel. In twee gevallen viel het mij op dat de grote pestkop na geconfronteerd te zijn met zijn wangedrag erg klein werd. Als ik de leidinggevenden die zich misdroegen ook als pestkoppen zou aanduiden, is het aantal hoger. Frustraties en onmacht zag ik dan. Zoals werkopdrachten geven met aansluitend de standaard opmerking : "...doe het goed, anders moet je maar de vacatures van deze week eens gaan doornemen..." Of : "... anders kan je je periodiek wel vergeten...". Tijdens een reorganisatie hield een afdelingshoofd een functiebeschrijving boven de versnipperaar en zei tegen een medewerker : "...dit doen we met jou en jouw functie..." en vervolgens ging het vel in de versnipperaar.
Rond reorganisaties komen ook pesterijen voor. Dat heb ik aan den lijve mogen ondervinden. Een interim directeur probeerde mij weg te pesten, omdat in zijn verborgen agenda stond dat het werk uitbesteed ging worden. Helaas voor hem reageerde ik anders dan hij gehoopt had. Maar ik heb me keurig ingehouden en hem zodoende geen reden voor ontslag gegeven. Zelfspot of als slachtoffer hard mee lachen kan ook bij pestkoppen de wind uit de zielen nemen.