donderdag 11 april 2019

Food freaks

Als ik al die waarschuwingen lees en/of hoor over ons voedsel, dan denk ik onwillekeurig terug aan mijn ouders en grootouders. Dan herinner ik me wat er bij hen op tafel kwam en wat zij verder nog 'genoten' en hun gezondheid.
Mijn opa rookte, at uit de jampot en dronk jenever. En hij was ook nog corpulent (zo heette obesitas toen). Opa is 90 jaar geworden en was toen op. Niet ziek of zo, maar fysiek op.
Men begint nu te mekkeren over vlees eten. Koeien zijn slecht voor het milieu en daarom mag ik geen vlees meer eten. Een veganist vertelde mij eens een in haar ogen zielig verhaal over het slachtproces. Ze wist niet dat mijn opa en een buurman kippen en konijnen slachtte. Dat ik ook op boerderijen kwam en later zelf vis schoonmaakte die ik gevangen had. Van het slachthuis van de dorpsslager waar ik een keer per ongeluk zag hoe een koe gedood en geslacht wordt, had ze geen weet. Ze wist ook niet dat ik als jonge tiener op Curaçao op wilde duiven joeg, die slachtte, boven een vuurtje grilde en opat. Ik zag op dat mooie eiland ook hoe men een varken slachtte. Weer later moesten we zelf een kip slachten tijdens een overlevingsoefening. Toen leerde ik ook, dat ik uit nood gras, weegbree (zeer gezond), brandnetels enz. kon eten. En o ja, ik heb op een automatiseringsafdeling van een slachterij gewerkt. Kortom, die zielige verhalen deden mij niets.
In het algemeen trek ik me weinig aan van de food freaks. Gewoon alles met mate en in beweging blijven. Dat volstaat. Al moet ik zeggen dat ik weinig op heb met de chemische thee. Je weet wel, die thee met 'een smaakje'. Zoals vruchtenthee waar geen vrucht aan te pas gekomen is. Volgens mij zijn die zakjes gevuld met houtsnippers die men in een chemisch goedje met een kleurstof heeft laten weken.
Na de houdbaarheidsdatum (bedoeld om de gft bak sneller te vullen) wil men nu labels aanbrengen op producten, om aan te geven hoe gezond ze zijn. Jammer dan, daar heb ik geen label voor nodig. Trouwens de A producten zullen dan wel weer extra duurder zijn. Ik koop en eet wat ik lekker vind en altijd al gedaan heb en tegen een leuke prijs.