zondag 7 april 2019

Ik vertrek

Zo heet het tv programma. Het gaat om mensen die emigreren om elders, onder een tropische zon, een nieuw leven op te bouwen. Uiteraard kijk ik soms (of zelfs sporadisch) naar dat soort programma's. Vanwege mijn eigen onrust misschien?
Het valt mij op, dat sommige mensen die de daad bij het woord voegen, slecht voorbereid zijn. Gisteren zag ik een jong stel dat met geleend geld op Bali gaat wonen. Dat is wat mij betreft al een valse start : geleend geld. Maar goed, het stel heeft familie die bereid was hen het geld te lenen. Ik keek vreemd op toen ik zag dat ze een groot huis lieten bouwen, waar ze yoga lessen zouden gaan geven. Het stel liet zich tijdens de bouw ervan financieel een paar flinke oren aannaaien, omdat ze beiden geen ervaring hadden met dit soort opdrachten en de lokale cultuur / mentaliteit. Er was zelfs niet eens een officiële bouwvergunning verleend, terwijl het huis al voor driekwart klaar was. Ik zou dat als geldschieter niet accepteren (zei de met beroepsdeformatie doordrenkte schrijver)
De buren waren niet blij met zo'n hoog pand naast hun huis. Na een gesprekje met de buren zette de Nederlandse vrouw de buurvrouw weg als 'een zeikwijf'. Iets wat meer over haarzelf zegt, dan over de buurvrouw, dunkt me.
Het stel dacht met het plaatsen van wat advertenties op internet met de armen over elkaar te kunnen zitten wachten op een stroom van klanten. Maar die kwam niet. Gek hè? Zelfs toen het geld op was, schroomde de vrouw niet om geld uit te geven aan zaken als een kapper, een nagelsalon enz. Zelf doet het stel erg weinig. Ze hebben overal personeel voor in dienst genomen. En ik maar denken dat je na zo'n stap flink de mouwen moest opstropen. Ik ben bang dat het niets wordt met die twee daar op Bali.